Foto: Gijs Mooren

'Buurten' in de buurten: Dommelen

Wijkcommissies zijn de stille motoren achter het reilen en zeilen in de gemeente. Valkenswaard telt er 7: Het Gegraaf, Kerkakkers, De Turfberg Leeft, Borkel en Schaft, Hoge Akkers, Dommelen en Geenhoven. In deze serie geeft het Valkenswaards Weekblad de commissies een gezicht. Zeven wijken, zeven vragen. In deze aflevering spreken we met Stichting Doe Mee met Dommelen (1/7).

Dommelen in één zin:
"Een mooi dorp me historie en veel verschillende bewoners."
Tegen welke problemen loop je hier aan? "Eigenlijk bestaat Dommelen uit tientallen wijkjes. Zo'n diverse bevolking, bestaande uit alle leeftijdscategorieën, heeft verschillende vormen van communicatie nodig. Alleen dan bereik je iedereen, en krijg je iedereen warm voor initiatieven."
Wat droeg de wijkcommissie in 2017 concreet bij? "Het programma Accent op ieders talent bracht mooie ontmoetingen. Een goed voorbeeld zijn drie Afrikaanse vrouwen. In klederdracht uit hun land van herkomst zijn zij twee keer per maand gastvrouw tijdens een inloop-uurtje in Dommelen. Middels hetzelfde programma kon één van hen huiswerkbegeleiding voor haar dochter krijgen. Zo help je mensen. Ander voorbeeld is een gepensioneerde kok, die samen met een team nu vol passie drie gangen-diners kookt voor zes euro. Die activiteit, Eet en Ontmoet, is voor iedereen uit Dommelen."
In 2018 wenst u voor Dommelen: "Een huiskamer in Dommelen waar jong en oud altijd terecht kan. Nu hebben we zelf geen locatie. Ook nieuwe bestuursleden voor de Doe Mee met Dommelen zijn broodnodig. We zoeken onder meer jongeren en eventueel een ondernemer. Met hen willen we straatcontacten gaan werven: de oren en ogen in de wijk."
Wie uit Dommelen verdient een bedankje? "Bestuurslid Gerard Bots is echt een manusje-van-alles. Zijn kracht is dat hij iedereen kan verbinden, net wat Dommelen nodig heeft. Ook Theo Maassen is goud waard in de wijk. Hij is betrokken en heeft veel ideeën."
Waarom is de wijkcommissie verder belangrijk? "We vormen de lijn die nodig is bij burgerparticipatie. Zo stellen we professionals, bijvoorbeeld de wijkagent, voor in ons koffie-uurtje. Dan ziet men een bijbehorend gezicht. Ook zetten we ons momenteel in voor een Dommels Platform: stapsgewijs willen we alle initiatieven uit Dommelen samen gaan brengen. Op die manier krijgt alles meer bekendheid en zet je Dommelen op de kaart."
Wat leren andere commissies u? "Dat je door samenwerking gebruik kunt maken van elkaars expertise om er te zijn voor de bewoners, ongeacht in welk stukje van het dorp ze wonen."

Meer berichten