Het kantoorgedeelte van de nieuwe ambulancepost in Leende.
Het kantoorgedeelte van de nieuwe ambulancepost in Leende.

Ambulancepost officieel in gebruik genomen

Algemeen 195 keer gelezen

LEENDE - De officiële opening liet door corona flink op zich wachten, maar onlangs is de nieuwe ambulancepost in Leende alsnog officieel in gebruik genomen. Het gebouw vervangt de oude locaties in Valkenswaard en Maarheeze.

Door Roy de Leijer

De nieuwe ambulancepost aan het Biesven in Leende, op een steenworp afstand van de autosnelweg A2, is nu bijna drie jaar in gebruik. Op vrijdag 11 november stonden Ellis Jeurissen, directeur GGD Brabant-Zuidoost en de burgemeester van Heeze-Leende, Paul Verhoeven, samen met raadsleden, bouwpartners en gebruikers, uitgebreid stil bij de ingebruikname van het bijzondere gebouw. Zij kregen voor het eerst na alle eerdere coronamaatregelen een rondleiding bij de ambulancepost.

Bij de ambulancepost werken een dertigtal mensen. Vijf ploegen zorgen ervoor dat de post 24 uur per dag is bemand. Het nieuwe gebouw werd vlak voor de uitbraak van de coronapandemie in gebruik genomen. “Dat zorgde meteen voor een hectische start”, vertelt Jeurissen.

Trots

Jeurissen is trots op de nieuwe ambulancepost. Bij de bouw van het nieuwe onderkomen, een ontwerp van Verheijen en Smeets architecten in samenwerking met BouwAdvies Beerkens, is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Het gebouw, dat onder meer is voorzien van zonnepanelen, is energieneutraal. Door de toepassing van een zogenaamd houtskeletbouw, zijn zowel de wanden als de daken geïsoleerd met ‘natuurlijke’ houtvezels. Jeurissen: “Duurzaamheid is een belangrijk thema geweest in het bouwconcept. Onze collega’s zijn erg tevreden over de ambulancepost. Het is praktisch ingedeeld en heeft een prettig binnenklimaat.”

De realisatie van de ambulancepost heeft 1,4 miljoen euro gekost. Gemeente Heeze-Leende heeft dit voor haar rekening genomen en blijft ook eigenaar van het pand. De GGD Brabant-Zuidoost huurt het gebouw voor een periode van veertig jaar. 

Huiskamer

De ambulancepost is voorzien van een compleet ingerichte huiskamer. In de ruimte herinnert een bord aan de oude locatie aan De Vest in Valkenswaard. Ellen Jeurissen: “De huiskamer is een belangrijke plek voor onze mensen. Onze medewerkers zijn hier vaak, ook ’s nachts. Het is ook een ruimte waar ze met elkaar kunnen sparren of na een uitruk kunnen napraten.”

Speciale uitrit

De ambulancepost ligt naast de brandweerkazerne in Leende. De hulpdiensten maken gebruik van een speciale uitrit die bijna direct bij de autosnelweg A2 uitkomt, zodat ze snel ter plaatse zijn bij incidenten. In het gebouw is ruimte voor vijf ambulances. Op dit moment zijn er vier parkeerplaatsen bezet.

112-plein

De komende 40 jaar verhuurt de gemeente Heeze-Leende het gebouw aan GGD Brabant-Zuidoost. Tegenover de ambulancepost wordt een regionale politiepost gebouwd, zodat er in de toekomst een heus 112-plein ontstaat. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De politiepost wordt volgens dezelfde principes gebouwd. Het blijft eigendom van de gemeente en wordt verhuurd,

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant