Vrijwilligers van Sam's Kledingactie nemen de kleding in ontvangst voor de actie van dinsdag 29 november.
Vrijwilligers van Sam's Kledingactie nemen de kleding in ontvangst voor de actie van dinsdag 29 november. Jurgen van Hoof

Doe ook mee aan ‘Giving Tuesday’

Algemeen 203 keer gelezen

VALKENSWAARD - Giving Tuesday is een wereldwijde ‘geefdag’ die een positief licht laat schijnen op het belang van geven. Ook in Valkenswaard staat op dinsdag 29 november deze bijzondere dag in de schijnwerpers. 

Door Ton van Helvoort

In meer dan 85 landen wordt op deze dinsdag dan ook een oproep gedaan om goed te doen voor een ander. Dat kan in de praktijk natuurlijk erg uiteenlopend zijn. Zo heeft Stichting Sam’s Kledingactie uit Valkenswaard zich bij dit initiatief aangesloten en wil dan ook op Giving Tuesday zoveel mogelijk kleding of geld inzamelen onder meer voor noodhulpprojecten zoals Cordaid en het Armoedefonds. 

“Laat ook Valkenswaard daaraan meedoen” zegt Marius van Kuyck, coördinator Valkenswaard. “Natuurlijk weet ieder weldenkend mens dat er wereldwijd nog steeds grote armoede heerst. Het gaat overigens niet altijd alleen om geld. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om elkaar te helpen. Vaak zijn het kleine dingen zoals een buurman of buurvrouw helpen die zo’n hulp even echt nodig heeft. Elke daad van vrijgevigheid telt en iedereen heeft toch altijd wel iets om te geven.”

Een dag in het jaar

 Giving Tuesday op 29 november moet een dag worden om te helpen en zeg nu zelf één dag in het jaar moet zoiets toch mogelijk zijn. Natuurlijk is iedereen druk met alles maar toch. De meesten zullen er ongetwijfeld een goed gevoel aan overhouden als zij, wellicht achteraf, horen dat die paar woorden, de hulp, een ander ontzettend goed heeft gedaan.

Valkenswaard heeft met de Stichting Sam’s Kledingactie een organisatie die overigens al meer dan 50 jaar kleding inzamelt. De stichting heeft een depot in het Carolusgebouw in de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard. Mensen die kleding willen doneren, kunnen daar elke dinsdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur terecht.

“We doen dit werk nu al meer als vijftig jaar waarbij de opbrengst naar goede doelen gaat, zegt Marius van Kuyck. In het verleden was het de landelijke organisatie: Mensen in Nood, maar sinds dat een onderdeel van Cordaid is geworden werken wij onder de naam: Sam’s Kledingactie.”

Cordaid

Overigens is Cordaid een grote wereldwijde organisatie. Er leven helaas in deze wereld nog altijd miljoenen mensen onder moeilijke omstandigheden door onrecht, geweld en rampen. Cordaid werkt ook voor hen aan een leefbare toekomst en een menswaardig bestaan. Het is goed dat ook inwoners van Valkenswaard kunnen bijdragen aan die leefbaarheid door kleding die ze niet meer nodig hebben naar de Stichting Sam’s Kledingactie te brengen. Al vijftig jaar lang staan ze elke dinsdag en zaterdag klaar om kleding in ontvangst te nemen. Met die opbrengst worden dan weer andere mensen geholpen. Dat verdient ieders complimenten. 

Giving Tuesday

GivingTuesday is een wereldwijde vrijgevigheidsbeweging en is sinds 2019 ook in Nederland actief via hashtag #GivingTuesdayNL.
Deze dag is bedoeld als tegenwicht voor Black Friday en Cyber Monday, dagen die gekenmerkt worden door kopen en (zelf) hebben. Giving Tuesday staat juist in het teken van iets voor een ander over hebben.

GivingTuesday werd in 2012 gelanceerd als een eenvoudig idee: een dag creëren die mensen aanmoedigt om goed te doen. Dit idee groeide uit tot een wereldwijde beweging die honderden miljoenen mensen inspireert om te geven. Mensen tonen op veel manieren hun vrijgevigheid op GivingTuesday. Of het nu gaat om iemand aan het lachen maken, een buurman of een vreemde helpen, of iets van wat we hebben geven aan degenen die onze hulp nodig hebben.

Uit de krant

Uit de krant