Frans van Vonderen wil het toch iets rustiger aan gaan doen.
Frans van Vonderen wil het toch iets rustiger aan gaan doen. Jurgen van Hoof

Frans van Vonderen, een echte vrijwilliger

Algemeen 266 keer gelezen

BORKEL EN SCHAFT - Altijd bezig en in de weer voor anderen, dat is Frans van Vonderen uit Borkel en Schaft. Een vrijwilliger in hart en nieren die ook nog eens de capaciteiten heeft om mensen enthousiast te maken. Dat is de buitenwereld de afgelopen jaren beslist niet ontgaan. Niet voor niets ontving hij onlangs uit handen van burgemeester Ederveen de Gemeenschapspenning als dank voor het vele werk dat hij de afgelopen jaren heeft gedaan en nog steeds doet. 

door Ton van Helvoort

Eerder ontving hij een koninklijke onderscheiding en de vrijwilligerspenning van de gemeente Valkenswaard. “Och, al die onderscheidingen heb ik echt niet alleen verdiend maar het is ook een beloning voor al die mensen die als vrijwilliger in Borkel en Schaft er altijd zijn als het nodig is. Mensen vragen mij wel eens wat het verschil is tussen werken en vrijwilligerswerk. Werken doe je als de wekker afloopt en vrijwilliger ben je al als je wakker wordt. Vrijwilligerswerk zit in je bloed en gelukkig hebben we hier in Borkel en Schaft veel inwoners die dat soort bloed hebben.” 

Overigens moet er naast de keuze om vrijwilliger te zijn ook nog iemand zijn die daar leiding aan kan geven. Een van die mensen is ongetwijfeld Van Vonderen. Zo was hij onder meer zes jaar correspondent van De Uitstraling. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stond hij op plaats drie van Vitaal Valkenswaard. Daarnaast was hij van 2009 tot 2016 lid van de WMO-raad Valkenswaard. Ook was hij voorzitter van de Dorpsraad Borkel en Schaft. “Ik heb dat altijd graag gedaan, maar ik wil er wel op wijzen dat een Vrijwilligerspenning niet persoonlijk is maar een onderscheiding voor een hele vereniging. Alleen kan je immers niets bereiken en ik heb nu toevallig de mogelijkheden gehad om samen met anderen echt iets positief te doen.” 

Zo was Van Vonderen ook betrokken bij de oprichting van de Werkgroep Zorg in 2014. Overigens is hij nog altijd trots dat hij in 2003 de buurtbusvereniging mede heeft opgericht. Afgelopen maand mei heeft hij na bijna twintig jaar zijn bestuurstaken neergelegd. Om het lijntje niet helemaal door te knippen, blijft bij nog wel chauffeur van de buurtbus. Het opzetten van die bus heeft er mede voor gezorgd dat er een goede verbinding is ontstaan tussen Borkel en Schaft en de omliggende dorpen. Echt duizenden hebben al die jaren gebruik gemaakt van die buurtbus. Daar mag Van Vonderen met alle tachtig chauffeurs trots op zijn. Onlangs is er weer een lijn bijgekomen naar het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ondanks alle drukte kloppen mensen zelden tevergeefs aan bij hem als er ergens een probleem is. “Elkaar helpen is het mooiste dat er is, maar er komt ook een tijd dat anderen de kar moeten gaan trekken. En die zijn er in Borkel en Schaft ongetwijfeld wel te vinden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant