Evi van de Ven van 'Samen' bij een enkele laadpaal. Stroomvoorziening zou via een waterstofinstallatie kunnen.
Evi van de Ven van 'Samen' bij een enkele laadpaal. Stroomvoorziening zou via een waterstofinstallatie kunnen.

Gemeenteraad steunt voorstel om geld vrij te maken vanwege energiecrisis

Algemeen 300 keer gelezen

VALKENSWAARD - Op 3 november bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad heeft Samen voor Valkenswaard (‘Samen’) het initiatief genomen om naar aanleiding van de hoge energiekosten diverse voorstellen rond hulp aan inwoners tot één plan te smeden. Hierdoor hebben ‘Samen’, Valkenswaard Lokaal, D66, PvdA en Vote een meerderheid gehaald om 350.000 euro vrij te maken. 

De steun is bedoeld om iets te kunnen doen aan de negatieve effecten van de energiecrisis voor inwoners, verenigingen, culturele instellingen en eventueel lokale ondernemers. Aanvragen lopen via het loket van het sociaal domein van de gemeente.

Laadpark 

Tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting heeft de gemeenteraad ook ingestemd met een voorstel van Samen voor Valkenswaard om op een parkeerterrein in het centrum een ‘laadpark’ in te richten om elektrische voertuigen op te laden. Samen stelt voor de locatie te voorzien van een afdak met zonnepanelen om de stroom op te wekken. Liever nog hoopt de partij dat het college komt met een voorstel om de elektriciteit op te wekken via een waterstofinstallatie. Volgens Evi van de Ven van ‘Samen’ is dat duurzaam en geeft zo’n installatie geen extra druk op het al zwaar belaste elektriciteitsnetwerk. 

Wilhelminabankje

De gemeenteraad steunde ook een voorstel van ‘Samen’ om het Wilhelminabankje in het plantsoen voor het Weerderhuys op te knappen. Het gemetselde bankje staat er al vanaf 1948 en is toen aan de gemeente geschonken vanwege het 50-jarig kroningsjubileum van voormalig koningin Wilhelmina. De opknapbeurt is hard nodig, zo stelde de partij.  

Vacatures onzichtbaar

Net als het bedrijfsleven klaagt ook de gemeente dat zij nauwelijks aan (juiste) arbeidskrachten kan komen. ‘Samen’ kwam echter tot de ontdekking dat de vacatures van de gemeente nauwelijks voor derden zijn te vinden. Fred Emmerik van ‘Samen’ nodigde het college en de raadsleden uit om te kijken op de gemeentelijke website en de website ‘Werken in Zuidoost Brabant’. Nergens staan de Valkenswaardse vacatures vermeld terwijl er dat toch meer dan 20 zijn. Volgens Emmerik onbegrijpelijk in deze tijd. Dat vonden ook de raad en het college. Het verzoek om hier heel snel iets aan te doen, werd aan alle kanten gesteund. Emmerik kreeg ook bijval voor zijn verzoek om bij de inwoners te polsen wie kennis wil inzetten voor gemeentetaken.

Uit de krant

Uit de krant