De Roode Valk aan de Leenderweg in Valkenswaard.
De Roode Valk aan de Leenderweg in Valkenswaard. Coll. Weerderheem

Weerderheem - ‘Valk’ in namen bedrijven (vervolg)

Algemeen 269 keer gelezen

In mei 2007 werd in deze rubriek, toen nog verschijnend in de Kempener Koerier, al eens aandacht besteed aan het woord ‘Valk’ in Valkenswaardse bedrijfsbenamingen. Deze aflevering vult de toenmalige lijst aan met nieuwe voorbeelden van het gebruik van deze naam in plaatselijke bedrijfsnamen. Opvallend is dat veel van deze ondernemingen slechts een kort bestaan kenden.

Allereerst moet worden genoemd de naam ‘De Roode Valk’. Hendrikus Lemmens voert die in 1914 voor zijn rijwiel- en ijzerhandel aan de Leenderweg. Na de oorlog gebruikt hij de naam ook voor zijn ‘Eerste Valkenswaardsche Metaalwarenfabriek De Roode Valk’. Dat bedrijf bestaat tot 1991. Van meer recenter datum is rijschool De Valk aan de Bosstraat, gestart in 1955 door Petrus Verhees. Tot aan de opheffing in 1992 behaalt menig Valkenswaardenaar daar zijn rijbewijs. Korte tijd kan men verzekeringen afsluiten bij assurantiekantoor De Valk aan de Jeneverbeslaan. Maar dit bedrijf, gestart in 1969, wordt nog in datzelfde jaar opgeheven. Enkele jaren later, in 1972 verschijnt aan de Brakenstraat snackbar De Valk. Deze naam maakt na een overname in 1977 plaats voor Den Haas.

Hoewel meubelindustrie De Natris al vanaf 1900 bestaat, krijgt deze pas na een overname in 1918 de handelsnaam ‘Meubelindustrie De Valk-Natris BV’. Dit bedrijf - dat in 1985 tussen de 20 en 49 werknemers telt - wordt in 1993 verplaatst naar Westzaan, waar de koper van het bedrijf al een onderneming bezit.

Ook administratiekantoor De Valk is al enige jaren verleden tijd. Halverwege 1984 wordt dit bedrijf gevestigd aan de Valkenswaardse Markt. Enkele jaren later - in 1987 - verhuist de onderneming naar de Eindhovenseweg. Daar is het echter geen lang leven beschoren omdat het nog in datzelfde jaar wordt opgeheven. Evenmin langdurig bestaat Autohandel Onderneming De Valk. Gestart in 1989 aan het Binnenveld wordt dit bedrijf al enkele jaren daarna in 1991 gestaakt. Datzelfde gebeurt met Klussenbedrijf De Valk voor klussen van niet bouwkundige aard. Gevestigd aan de Judocus Smitsstraat wordt de onderneming in 1995 zowel gestart als opgeheven. Ook café Het Valkje aan de Haagstraat bestaat niet meer. Dit café is vooral bekend van de dartsport. Het café telt in het jaar 2000 vijf dart-teams en in 2001 wordt er door twee leden uit deze teams 40 uur non-stop gedart.

Gelukkig bestaan er nog steeds bedrijven en organisaties die de valk in hun naam hebben opgenomen. Zo kennen we allemaal voetbalvereniging De Valk die alweer enige jaren het eeuwfeest achter de rug heeft en biljartclub De Valk, actief sinds 1951. Ook is er nog een aantal bedrijven dat vermeld kan worden, zoals goederenvervoersbedrijf Valk-Expresse en machinefabriek De Valk. Een laatste bedrijf dat kan worden vermeld is Valk Polymers, dat enige tijd gevestigd is geweest aan de Luikerweg, maar later via Bergeijk naar België is verplaatst.

Het kan niet anders dan dat ook deze lijst nog niet compleet is. Wij houden ons daarom aanbevolen voor aanvullingen. Eén aanvulling hebben we daarbij nog in petto voor een volgende aflevering, namelijk radiocentrale De Valk.

Henk van Mierlo 

Heemkundekring Weerderheem, 
Oranje Nassaustraat 8F, 
5554 AG Valkenswaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant