Wethouder Egbert Buiter laat met een gevoel van tevredenheid het gemeentehuis achter zich. Na zestien jaar politiek actief te zijn geweest gaat hij ongetwijfeld genieten van zijn vrije tijd. (foto Jurgen van Hoof)
Wethouder Egbert Buiter laat met een gevoel van tevredenheid het gemeentehuis achter zich. Na zestien jaar politiek actief te zijn geweest gaat hij ongetwijfeld genieten van zijn vrije tijd. (foto Jurgen van Hoof)

Wethouder Buiter neemt afscheid

'Sinds 2002 is een wethouder geen lid meer van de gemeenteraad en kan ook van buiten de raad of gemeente worden aangetrokken. We hebben dat in 2008 in Valkenswaard meegemaakt', zegt Buiter, 'toen wij door de gemeenteraad naar huis werden gestuurd. Voor het eerst kwam ik als raadslid in 2002 voor de PvdA in de gemeenteraad van Valkenswaard. Na de verkiezingen van 2006 werd ik wethouder. Normaal was dat voor vier jaar maar toch werd het vertrouwen in het college in 2008 opgezegd. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd de oude situatie weer hersteld en werd ik opnieuw als wethouder benoemd. Na de verkiezingen van 2014 begon ik aan mijn derde termijn als wethouder. Ik ben nu 67 jaar en ambieer geen nieuwe termijn ook niet als raadslid. Ik denk dat drie termijnen wel het maximum moeten zijn. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening en wellicht denken anderen daar anders over en dat mag.'

VALKENSWAARD - 'Als ik terugkijk op al die jaren dan denk ik dat een buitenstaander nog altijd niet beseft dat men in de functie van wethouder echt 70 tot 80 uur per week bezig is. Natuurlijk zijn er ook aangename dingen maar het neemt niet weg dat anderen nogal eens jouw agenda bepalen. De andere kant van de medaille is echter dat men als wethouder zowel voor de inwoners als ook voor de gemeente veel dingen kan bereiken. Ik zal er best aan moeten wennen maar neem één ding van mij aan dat ik thuis niet op de bank ga zitten', zegt Buiter. Zo heb ik al een aantal jaren een eigen muziekprogramma bij de Valkenswaardse Omroep Stichting ( VOS). Daar krijg ik nu meer tijd voor want muziek is voor mij nog altijd een passie. Ik denk dat het niet verstandig is om steeds weer terug te kijken maar het is toch goed om enkele punten uit het beleid van de afgelopen jaren te belichten. Voor mij is overigens de draagkrachtregeling die onlangs tot stand is gekomen een groot succes dat we, met de nadruk op samen, bereikt hebben. Op het gebied van economische zaken springen de enorme verbeteringen op de Schaapsloop uit waardoor steeds meer bedrijven voor nieuwe arbeidsplaatsen zorgen. Ook een stokpaardje voor mij was en is de weekmarkt. Ook voor de Boodschappenmand of Voedselbank heb ik me vanaf 2004 ingezet en binnen de mogelijkheden geholpen. Alles bij elkaar neem ik als een tevreden mens afscheid van de Valkenswaardse politiek. Natuurlijk zal ook ik wel eens een steekje hebben laten vallen maar aan de andere kant kon iedereen bij mij toch altijd aankloppen. Inwoners van Valkenswaard zullen mij wellicht missen maar ik ga hen ook missen. Immers ik was er voor de mensen en niet andersom.

Meer berichten