De gemeente wil ervoor zorgen dat de hulp bij het huishouden sneller beschikbaar wordt voor inwoners die het echt nodig hebben.
De gemeente wil ervoor zorgen dat de hulp bij het huishouden sneller beschikbaar wordt voor inwoners die het echt nodig hebben.

Valkenswaard wil wachtlijsten verkleinen

Algemeen 296 keer gelezen

REGIO - De vraag naar hulp bij het huishouden is groot. Zo groot zelfs, dat de wachttijd is opgelopen tot een half jaar. Voornaamste reden: personeelstekort. Een vervelende situatie voor iedere betrokkene, vooral voor de inwoner die om hulp vraagt. Een situatie die niet zomaar gekeerd kan worden. De gemeente Valkenswaard wil ervoor zorgen dat de hulp bij het huishouden sneller beschikbaar wordt voor inwoners die het echt nodig hebben. 

Gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning aan inwoners die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld als men door een ziekte of beperking niet meer alles zelf kan doen. Wie zich nu aanmeldt voor hulp bij het huishouden wacht eerst drie maanden totdat er een gesprek plaatsvindt met de gemeente, als blijkt dat de hulp noodzakelijk is dan volgt nogmaals drie maanden wachten totdat de hulp daadwerkelijk geboden kan worden door een zorgaanbieder. Dat moet anders vindt de gemeente Valkenswaard. Zeker gezien het groot aantal nieuwe aanvragen dat blijft groeien. 

Laatste stap

Hebt u hulp nodig in het huishouden? Misschien kunnen huisgenoten, buren of familieleden iets voor u doen of kunt u particuliere schoonmaakhulp inschakelen. Zo ontvangt u toch de hulp die u nodig heeft. 

Als dit niet (helemaal) lukt, dan kunnen inwoners van Valkenswaard een aanmelding doen bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit moet echter gezien worden als laatste stap, als andere mogelijkheden verkend zijn en niet mogelijk blijken te zijn. 

Beroep op inwoners

Wethouder in Valkenswaard Bram Bots erkent de problematiek rondom de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp in zijn gemeente: “Wij helpen onze inwoners graag, dat spreekt voor zich. In deze situatie gaat het niet om het niet willen helpen, maar het niet (direct) kunnen helpen. De achterstand is simpelweg te groot geworden door het aantal aanvragen dat blijft groeien. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ontstaat er een complexe situatie waarin de hulp niet (direct) geboden kan worden. Dat is ernstig en hier gaan we samen met organisaties en partners aan werken. Toch doen we ook een beroep op onze inwoners. Juist nu. Als de huishoudelijke hulp op een andere manier geregeld kan worden dan via de gemeente, dan neemt het aantal nieuwe aanvragen af en dan kunnen we de zorg blijven bieden aan diegenen die ons het hardst nodig hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant