Ingrid Tijssen met een deel van de ingezamelde goederen. (Foto: Jurgen van Hoof)
Ingrid Tijssen met een deel van de ingezamelde goederen. (Foto: Jurgen van Hoof)

‘Project veel groter dan ik vooraf had gedacht’

Algemeen 222 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was altijd al een grote wens van kraamverzorgende Ingrid Tijssen om ontwikkelingswerk te doen. In november is het zover, dan gaat de Valkenswaardse naar Gambia om daar in een kraamkliniek te werken.

door Roy de Leijer

“Ik heb altijd al een keer ontwikkelingswerk willen doen”, vertelt Ingrid Tijssen, die sinds twee jaar als kraamverzorgster werkzaam is. Berichten op social media maakten haar enthousiast over het werk van de stichting Rescue Baby Gambia. Tijssen: “Vervolgens heb ik contact gezocht met oprichtster Regina Bouwman. Ik moest er even goed over nadenken, maar in april heb ik besloten om naar Gambia te gaan.”
Rescue Baby Gambia zag het levenslicht in 2012, na een bezoek van kraamverzorgende Regina Bouman aan verschillende ziekenhuizen in Gambia. Daar werd ze geconfronteerd met de slechte staat van de gezondheidszorg in kraamklinieken en -afdelingen.

Aborteren

Voor de stichting gaat Tijssen in november drie weken lang aan de slag in een ziekenhuis in Essau, een klein stadje in het noordwesten van Gambia. Hier ondersteunt Rescue Baby Gambia de kraamafdeling van het Essau District Hospital, waar maandelijks ruim 200 baby’s worden geboren. Tijssen: “Het risico op complicaties is er groot. Ook de moeder- en kindsterfte ligt er heel hoog. Verder komt het voor dat vrouwen zichzelf aborteren.”

Het Essau District Hospital is een klein ziekenhuis. Tijssen: “Vroeger was het meer een wijkgebouw. Een paar jaar geleden is er een operatiekamer bijgekomen. Ook zijn er zonnepanelen en grote watertanks geplaatst. Tegenwoordig kunnen er ook keizersneden worden uitgevoerd.” Er is ook een vrijwilligershuis. Tijssen: “Daar verblijven we met verschillende mensen uit Nederland. Op die manier kunnen wij elkaar ondersteunen bij alles wat we tegenkomen.” De Valkenswaardse assisteert bij de bevallingen in het ziekenhuis. Tijssen: “Daarnaast geven we hygiënevoorlichting aan het verplegend personeel. Ook worden er trainingen gegeven aan vrouwen die zwanger zijn. Het gaat om het creëren van een olievlek die steeds breder wordt.”

Inzameling

Tijssen neemt drie weken vakantie op voor haar verblijf in Gambia. De vliegreis en het verblijf in het Afrikaanse land betaalt ze zelf. Om geld in het laatje te brengen voor stichting Rescue Baby Gambia organiseert ze verschillende activiteiten. “Via mijn Facebookpagina en website ingridgoesgambia.nl ben ik in mei begonnen met het inzamelen van geld en goederen. Ik verzamel onder meer restanten van kraampakketten. Het loopt echt storm. Het project is veel groter geworden dan dat ik van tevoren had gedacht. Ik ben er dagelijks mee bezig.” Inmiddels heeft ze bijna 50 dozen met spullen ingezameld. Ze worden verscheept naar Gambia. “Een aantal dozen ga ik daar zelf bezorgen. Het is heel duidelijk waar alles terechtkomt. Van het ingezamelde geld worden er spullen gekocht. Het ziekenhuis ontvangt alleen materialen en middelen. Het gaat om spullen die levensreddend zijn, in principe worden er geen knuffels en speelgoed ingezameld.” De stichting Rescue Baby Gambia kan de hulp goed gebruiken. Tijssen: “De stichting is afhankelijk van donaties en sponsoren. Doordat er in coronatijd geen activiteiten konden worden gehouden komt de bodem langzaam in zicht.”

Op zaterdag 17 september is er bij De Hobbytafel in Valkenswaard een creatieve dag met verschillende activiteiten. 
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september wordt vervolgens een benefietdiner gehouden bij Brownies & Downies in Valkenswaard. Aanschuiven kan voor 40 euro. “De vrijdagavond was binnen drie dagen uitverkocht, voor de zaterdag zijn nog enkele plekjes beschikbaar.”

Uit de krant

Uit de krant