Dit jaar ook een aantal jeugdgroepen waaronder deze meisjes van de wagen van Stadsebergen. (Foto: Jurgen van Hoof)
Dit jaar ook een aantal jeugdgroepen waaronder deze meisjes van de wagen van Stadsebergen. (Foto: Jurgen van Hoof)

Corso 2022 in veel opzichten een succes

Algemeen 267 keer gelezen

VALKENSWAARD – De beste uitspraak kwam zondag tijdens de prijsuitreiking van het Corso misschien wel van Hélène de Best. De juryvoorzitter, die na negen jaar afscheid nam, zei in haar korte toespraak niet alleen de geijkte woorden van dank en trots, maar gaf ook de complimenten aan de ‘hechte corsogemeenschap’ in Valkenswaard. “Veel verenigingen kunnen daar een puntje aan zuigen”, aldus Hélène, die door haar ‘oude baas’ burgemeester Anton Ederveen in het zonnetje werd gezet. 

Door Willem-Jan Schampers

Hierna was het de beurt aan Gabriëlla Buijs, voorzitter van de stichting Bloemencorso Valkenswaard, om de prijzen van de editie 2022 uit te reiken. Een bijzondere editie, in meerdere opzichten, want na twee vervelende coronajaren mochten de buurtschappen weer helemaal los. Bovendien had de stichting in al haar wijsheid besloten dat er niet alleen op zondag, maar ook al op vrijdag en zaterdag een feestje moest worden gebouwd. Letterlijk in dit geval, want op zaterdag waren er overal in het centrum al dahlia-objecten te zien die door de buurtschappen én andere deelnemers waren gebouwd.

Een nieuwigheid die met gemengde gevoelens werd ontvangen. Jolijn Schoofs, ontwerpster van buurtschap Oud Dommelen en winnaar van de publieksprijs objecten, zei hierover: “Natuurlijk is het leuk dat er nieuwe, innovatieve dingen worden bedacht, maar voor de buurtschappen is het wel weer extra werk. Bovendien ben je tijdens het prikken diverse mensen kwijt. En dat is ook niet handig. Het pakt voor ons nu goed uit, maar ik heb begrepen dat wij niet de enige zij die er zo over denken. Ach, misschien is het wennen en moet zoiets nog groeien.”

Dezelfde geluiden klonken bij buurtschap Kerkakkers, de nummer 2 van Corso 2022 en winnaar van de Vakmanschapsprijs. “Ons object maakte eigenlijk onderdeel uit van onze wagen. Dat konden we nu niet gebruiken en moest ook nog eens eerder worden geprikt en naar het centrum gebracht. We misten daardoor op zaterdag inderdaad een aantal prikkers in de tent en het was toch best extra werk. Daarnaast hoorden we dat het niet erg druk was in het dorp. Het publiek moet duidelijk ook nog wennen aan de nieuwe opzet van het corso. Op zaterdag hebben veel mensen andere dingen te doen. Gelukkig was dit vandaag wel anders.” De organisatie schatte dat er zondag zo’n dertigduizend bezoekers waren.

Totaalplaatje

Onder het thema ‘Wereldse Feesten’ reden twaalf buurtschappen, bouwgroep Handen Ineen en diverse jeugdgroepen door het centrum van Valkenswaard. Wat er allemaal voorbijkwam? Onder meer feestende wijnboeren, maffe Amerikanen in de woestijn, Mexicaanse doden, Thaise waterspuiters, Indiase schonen, prachtige Japanse sierkersen, Spaanse passie, mysterieuze maskers uit Venetië, stoere Vikingen, Mongoolse paarden én Chinese druktemakers. En die laatste maakten op de vakjury de meeste indruk. Buurtschap Hazestraat presenteerde een totaalplaatje, dat van het begin tot het einde klopte.

Ontwerper Frank Schooleman was dan ook bijzonder trots op zijn creatie en zijn bouwers. “Ik denk inderdaad dat het de combinatie met de figuratie is, dat de jury heeft aangesproken. Met de wagen kwam er iets spannends aanrijden, maar het oorverdovend lawaai dat onze figuranten produceerden, maakte het helemaal af. Het vele rood trok sowieso al de aandacht. Uiteraard ben ik ontzettend blij dat we weer hebben gewonnen, al moet ik ook alle andere buurtschappen complimenteren. Dit corso was van een hoog niveau, met prachtige creaties en vondsten.” Het schitterende weer en de grote publieke belangstelling deden de rest...

De uitslag van het corso 2022 is als volgt:

1. Hazestraat
2. Kerkakkers
3. Stadsebergen
4. Graafschap
5. Reisvenne-Oranje
6. Wilhelmina,
7. Dommeldal
8. Borkel en Schaft
9. Oud Dommelen
10. Handen Ineen
11. Leenderweg
12. Crescendo
13. Kompas.

Publieksprijs objecten: Oud Dommelen. 

Publieksprijs wagens:Reisvenne-Oranje. 

Kinderjuryprijs: Wilhelmina. 

Vakmanschapsprijs: Kerkakkers.

2023

De datum van het Bloemencorso Valkenswaard voor 2023 is ook al bekend. Dit zal plaatsvinden van vrijdag 8 september tot en met zondag 10 september. 

Blijf op de hoogte via:

www.corsovalkenswaard.nl

Uit de krant

Uit de krant