Prinses Sylvie en adjudant Stephan kijken uit naar het nieuwe carnavalsseizoen. (Foto: Jurgen van Hoof)
Prinses Sylvie en adjudant Stephan kijken uit naar het nieuwe carnavalsseizoen. (Foto: Jurgen van Hoof)

‘Striepersgatse carnaval mag niet verloren gaan!’

Algemeen 432 keer gelezen

VALKENSWAARD - ‘Als ik mijn stem verhef en mijn hart is voller trots, dan hef ik nu mijn glas en drink op mijn Striepersgat!’ Het drinklied dat door de Raad van Elf geregeld wordt gezongen als er een borreltje of lekker Dommelsch biertje wordt gedronken, is hopelijk de komende jaren nog vaak te horen in de Valkenswaardse kroegen en op Striepersgatse evenementen. Tenminste als het aan Ron Hoogmoet, President van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat, ligt.

Door Willem-Jan Schampers

We spreken Ron op een warme zomerdag. Op een moment dat maar weinig mensen aan carnaval denken. Hoogstens aan tropische klanken in een broeierig Brazilië of heupwiegende vrouwen tijdens het Antilliaans carnaval in Rotterdam. Toch is het bestuur van de stichting al weer maanden bezig met allerlei zaken die rondom het Striepersgatse carnaval spelen en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. “Corona heeft er ook bij ons flink ingehakt. We kozen wel een nieuwe Prins en de commissie Media bracht een mooie Strieper uit, maar vrijwel alle evenementen werden afgelast en de georganiseerde carnaval in Striepersgat vond niet echt plaats.”

Summier

De Raad van Elf, de Hofkapel en de Hofmarjannekes waren wel twee dagen aanwezig op de Markt en de Statie, maar het was allemaal heel summier. “Hier was bewust voor gekozen”, zegt Ron. “Pas heel kort voordat het carnaval was, werd duidelijk dat er meer mocht dan was verwacht. Er kon ‘gewoon’ carnaval worden gevierd in en buiten de kroegen en evenementen konden doorgang vinden. Toen was het voor ons echter te kort dag om nog iets te regelen. We hebben de fruitmanden naar de zieken en ouderen in Valkenswaard gebracht en de krentenmikken naar de diverse verzorgingshuizen. En op vrijdag, zaterdag en zondag waren we met Prins Sylvie d’n Urste wel op stap.”

Animo

Corona heeft er mede voor gezorgd dat de mensen toch wat afwachtend zijn. Ron kan niet ontkennen dat de belangstelling voor het (georganiseerde) carnaval terugloopt, niet alleen in Valkenswaard trouwens, maar volgens hem is er nog genoeg animo om wat te doen. “Al kost het wel meer moeite om deze mensen te vinden. Als je de geluiden hoort, zitten ze overal in carnavalsland om vrijwilligers verlegen. Twee jaar corona heeft niet echt positief gewerkt. Eerlijk is eerlijk, als we vorig seizoen een optocht hadden moeten organiseren, hadden we een serieus probleem gehad. Maar we zijn ook op zoek naar nieuwe Hofmarjannekes.”

Nieuwe optochtcommissie

Er is echter ook goed nieuws: een nieuwe optochtcommissie is met frisse moed aan het werk is gegaan. “Daar zijn we écht ontzettend blij mee. Ook komt er weer een Vorstenzitting en hebben we sinds enige tijd het Striepersparlement. Dit is een club enthousiaste carnavalsvierders, niet verbonden is aan de stichting, die willen meedenken over de toekomst van de Striepersgatse carnaval. Er zijn al allerlei suggesties gedaan en ideeën aangedragen. Niet alleen wat betreft evenementen, maar ook als het gaat om het zoeken van nieuwe mensen. Die positiviteit is fijn om te merken.”

M/V

Helemaal nieuw, en in Striepersgat zeer vooruitstrevend, is dat er vanaf nu ook vrouwen in de Raad van Elf mogen. Een vrouwelijke Prins was al langer mogelijk. Ron: “Anno 2022 is het natuurlijk niet meer dan normaal, maar carnaval is in bepaalde opzichten altijd nogal traditioneel geweest. Daar hebben we nu verandering in gebracht. Mannen én vrouwen kunnen zich dus aanmelden bij onze secretaris Stephan! Ook als ze in een andere commissie hand- en spandiensten willen verrichten.”

Uit de krant

Uit de krant