Afbeelding
Gemeente Waalre

Tips voor een frisse GFT-bak

Algemeen 15 keer gelezen

WAALRE - Wat doe je tegen de geur uit je groene container en hoe bestrijd je ongedierte? Tien bruikbare tips én oplossingen voor je GFT-afval.  

1. Tuinafval in de groene container

Fijn tuinafval zorgt ervoor dat de groene container schoner en droger blijft. Zonder dit afval is het GFT-afval vochtiger en daardoor krijg je sneller last van vieze geurtjes.

2. Etensresten verpakken

Vliegen komen het snelst af op etensresten. Verpak etensresten daarom in een krant of biologisch afbreekbare afvalzak. Groente- en fruitafval zorgt voor minder geuroverlast. Zet de container op een zo koel mogelijke plek, uit de zon en laat ‘m bij iedere ophaalronde legen.

3. Oude krant onder in de bak

Om te voorkomen dat afvalresten aan de onderkant van je bak vast blijven zitten, kun je een oude krant, eierdoos of een laagje stro onder in je container leggen. Ook handig in de winter; dan vriest het niet vast.

4. Laagjes

Zorg ervoor dat je je afval in laagjes in de container doet: eerst een laag keukenafval, dan wat tuinafval en dan weer keukenafval. Zo blijft het afval droger en krijg je minder snel ongedierte.

5. Zaagsel

Ook een handje zaagsel kan vocht en geurtjes opnemen, dus gooi af en toe wat zaagsel in je GFT-bak.

6. Gebruik speciale afvalzakken

Papieren of afbreekbare plastic GFT-inzamelzakken zijn heel geschikt om te gebruiken. Let op: leg er geen knoop in.

7. Geen vochtig afval in de container

Om broeien en extra stank te voorkomen; gooi geen vochtig afval in de container. Gemaaid gras laat je bijvoorbeeld een dag drogen en vochtige etensresten laat je eerst in het gootsteenbakje uitlekken.

8. GFT-container leeg achterlaten

Ga je langere tijd op vakantie? Laat de GFT-bak dan leeg achter, zo voorkom je stankoverlast.

9. Schoonmaken

Na het legen van de bak, maak ‘m regelmatig schoon. Je kunt hierbij warm water en wat allesreiniger, groene zeep of azijn gebruiken. Laat de bak daarna goed drogen, voordat je ‘m weer gebruikt.

10. GFT-bak open of dicht?

Met de deksel goed dicht krijg je minder snel last van vliegen en maden. De bak een beetje openlaten voorkomt stankoverlast.

Uit de krant

Uit de krant