Artist Impression van het nieuwe Koelhuis (Foto: Ector Hoogstad).
Artist Impression van het nieuwe Koelhuis (Foto: Ector Hoogstad).

50-jarig Koelhuis Eindhoven zoekt verhalen

Algemeen 378 keer gelezen

EINDHOVEN - Wie kent het Koelhuis? Misschien er vroeger gewerkt? Of wel eens binnen geweest omdat er iemand werkte die je kende? Heb je het zelf bezocht tijdens de Campina-periode of later om een underground feest bij te wonen? Help ons om samen de geschiedenis van het gebouw te ontdekken.

Het gebouw stond bekend als het Campina Vrieshuis, maar werd in de volksmond het ‘Koelhuis’ genoemd. Dit fascinerende, industriële erfgoed viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan als herkenningspunt aan de Dirk Boutslaan in Eindhoven. De komende maanden verandert het gebouw naar een plek voor werken en experimenteren rondom hedendaagse kunst- en cultuur. Met behoud van het originele karakter. 

Reconstructie geschiedenis

Om dit stukerfgoed te vieren, worden verhalen, documenten, wetenswaardigheden, foto’s, voorwerpen verzameld: alles wat kan helpen bij de reconstructie van de geschiedenis van het gebouw sinds het in 1972 in gebruik werd genomen. Alle bijdragen komen van pas, of het nu een persoonlijk verhaal is van een oud-werknemer van Campina, foto’s uit de underground periode van Koelhuis, of voorwerpen uit de tijd dat het een vrieshuis was, elke bijdrage vormt een waardevol stukje van de puzzel. 
Een selectie van de inzendingen zal opgenomen worden (voorzien van naamsvermelding) in publicaties over Koelhuis Eindhoven, en zal daarnaast te zien zijn in een speciale tentoonstelling over Koelhuis Eindhoven in het gebouw zelf, bijvoorbeeld tijdens Openmonumentendag. Als je meer wilt weten of jouw bijdrage wil insturen, schrijf dan naar: info@koelhuiseindhoven.nl en zet ‘Mijn verhaal’ in de onderwerpregel.

50 Jaar Koelhuis

Het gebouw dat bekend staat als ‘Koelhuis’ maakt deel uit van een snel veranderend gebied waar het industriële en innovatieve erfgoed van Eindhoven samenkomt met toonaangevende, stedelijke transformatie. Het imposante gebouw aan de Dirk Boutslaan 1 is al jaren onderdeel van het voormalige Campina-terrein. 
Dit jaar, tijdens het 50-jarig bestaan van het pand, zal Koelhuis een transformatie ondergaan waarbij zijn industriële nalatenschap behouden blijft, maar zal het tegelijkertijd een nieuwe functie gaan vervullen binnen de stad. Deze nieuwe invulling zal ervoor zorgen dat Koelhuis een ontmoetingsplek wordt voor iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe mediakunst, innovatie en creativiteit. Het wordt de plek waar zowel de lokale als internationale gemeenschap van (tech)kunstenaars en makers bij elkaar komen om onderzoek te doen en te experimenteren, om les te geven en om iets te leren, en om hun werken te maken en te laten zien.

Nieuw leven

Ooit was het een vriesopslag voor de nabijgelegen zuivelfabriek van Campina en meer recentelijk een plek voor ondergrondse subculturen. Deze geheimzinnige kolos van industriële architectuur is nu klaar voor een heel nieuw leven. Om de historie van deze plek te behouden en tegelijkertijd veilig te stellen voor de toekomst, hebben we de hulp nodig van de lokale gemeenschap.

Concrete Ventures

Koelhuis Eindhoven is een initiatief van Concrete Ventures. Zij gebruiken creatieve ontwikkeling en culturele programmering om plekken te verrijken en hun gemeenschappen te versterken door middel van inclusieve en duurzame groei. Missie is het vergroten van leefbaarheid en tegengaan van gentrificatie door culturele activering van vastgoedlocaties en ontwikkelingen. Concrete Ventures is een samenwerkingsverband tussen Bakkers | Hommen en Factorr.nl. De laatste voegt als producent waarde toe aan (openbare)ruimtes met kunst, cultuur en entertainment.

Uit de krant