Ivanko en Leo vóór een prachtige foto van de natuur die eerder door hun zoon is gemaakt (Foto: Jurgen van Hoof).
Ivanko en Leo vóór een prachtige foto van de natuur die eerder door hun zoon is gemaakt (Foto: Jurgen van Hoof).

Diamanten Leo en Ivanko Kajbic-Fakin

Algemeen 367 keer gelezen

DOMMELEN - De ouders van Leo woonden in Slovenië. Het was in de jaren dertig en moeilijk een baan te vinden. Toen zijn ouders dan ook hoorden dat er in Nederland wel mogelijkheden waren, verhuisden ze naar de provincie Limburg. Ze hadden daarbij de keuze voor een baan bij Philips of in de mijnen aan de slag te gaan. 

Door Ton van Helvoort

Na verloop van tijd, in september 1935, werd Leo geboren en was dus van geboorte een echte Limburger en kreeg een echte Limburgse naam. Toen hij ouder was, ging hij hier aan de slag en via de Staatsmijnen kwam hij uiteindelijk terecht bij Philips. Tijdens een reis naar Kroatië ontmoette hij Ivanko in Zagreb. Daar woonden ook haar ouders. Ivanko, met de roepnaam Ivo, en Leo besloten in Zagreb in de kerk te trouwen.

Bloedheet

“Ik weet het nog als de dag van gisteren”, zegt Leo. “Het was op een zondag, 12 augustus 1962. De kerk zat stampvol en buiten was het 40 graden. Echt zéér warm. Een dag eerder, 11 augustus, waren we voor de wet getrouwd.  Toch lijkt het ooit op de speling van het lot. Een inwoner uit Slovenië trouwt met een inwoonster uit Kroatië en ze komen uiteindelijk in Nederland terecht. 

Inmiddels wonen ze al 52 jaar in Dommelen. Er werden drie kinderen geboren waarvan er helaas twee zijn overleden. Leo vertelt: “Het grootste deel van mijn familie woont nog in Slovenië.”

Kroatië

De familie van Ivo woont in Kroatië. “Het is een prachtig land”, zegt Ivo. “We hebben daar nog veel familie en gaan er dan ook nog regelmatig naar toe. 
“Natuurlijk is Nederland ook een mooi land”, maar zegt ze een beetje voorzichtig, “ik houd het toch maar op Kroatië. Mijn hart gaat daar nog altijd naar uit ondanks dat we het hier in Dommelen prima naar de zin hebben.”

Sporen

Leo blijft overigens een echte Nederlander die op allerlei gebieden zijn sporen heeft verdiend. Hij is al 50 jaar lid van het zangkoor. “Daarbij”, zegt hij, “heb ik nog altijd goede herinneringen aan de inmiddels overleden pastoor van Gastel.”
Samen zijn Leo en Ivo al jarenlang betrokken bij het Bloemencorso. Ook aan de opening van de Dommelsche Watermolen hebben ze goede herinneringen.

“We wonen hier graag op een rustige plek waar je enkele jaren geleden overigens nog echt in de verte kon kijken maar dat inmiddels wel bebouwd is. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij de huidige tijd”, zegt Leo.

Trouwste bezit

Na Ivo is zijn fotoalbum het trouwste bezit dat Leo heeft. Hij legt uit waarom: “Een album vol foto’s vanaf onze jeugd en de latere tijd.  Voor ons beiden echt een kostbaar bezit dat we nog regelmatig inkijken en daardoor herinneringen kunnen ophalen.”

Ze hebben nog altijd veel contact met familie en vrienden in Kroatië. Leo en Ivanko Kajbic-Fakin zijn twee gelukkige mensen die in hun leven ook best verdrietige dingen hebben meegemaakt. Toch zijn ze altijd  altijd de positieve kanten van het leven blijven inzien. Zo hebben ze met hun zoon die overigens in Valkenswaard woont, dagelijks contact. 

Vooral Ivanko haar hart ligt nog altijd voor een stukje in het prachtige Kroatië. Daarnaast is ze ook echt gelukkig met hun woning die omgeven is met prachtige bloemen en een fraaie tuin.

Uit de krant