Johan Foliant kruipt opnieuw in de rol van Alfons Alsema, die eveneens met ALS leeft.
Johan Foliant kruipt opnieuw in de rol van Alfons Alsema, die eveneens met ALS leeft.

Onthullende roman over ALS

Algemeen 183 keer gelezen

VALKENSWAARD - De diagnose ALS veranderde het leven van Johan Foliant, toen 47 jaar, in 2007 op drastische wijze. Zijn levensverwachting werd op 3 tot 5 jaar geschat, maar zijn neurologische aandoening bleek bijzonder langzaam te verlopen. Daarom viert hij dit jaar zijn ‘15 jaar ALS-jubileum’ en dat hij met een nieuw boek.

Het is het tweede werk van Foliant over zijn ziekte. In 2019 bracht hij namelijk in samenwerking met zijn zorghulp Marieke Meischke het boek ‘Alfons Alsema Draaft Door’ uit, een op feiten gebaseerde roman. En er komt dus een vervolg. Zijn tweede boek besloot hij solo te schrijven, ter ere van zijn bijzondere ‘15 jaar ALS-jubileum’.
De titel van zijn nieuwste werk sluit naadloos aan op het vorige. Na ‘Alfons Alsema Draaft Door’, koos Foliant dit keer voor ‘Alfons Alsema Denkt Door’.

Bijzonder zielsverwantschap

Het op luchtige wijze geschreven onthullende verhaal gaat over verdwalen in de zorgjungle als ALS-patiënt. Over vooroordelen, vertekende beelden en het relativeren van leven met een ongeneeslijke ziekte met behoud van hoop en humor.

Alfons denkt, bijna 15 jaar na de diagnose ALS, veel na over het leven en begint met het schrijven van columns en een semi-biografische roman. Als drummer Tom, die na een motorongeluk in een rolstoel belandt, naast hem komt wonen, ontstaat er een bijzondere zielsverwantschap. Alfons krijgt een nog beter beeld van de zorgjungle waarin zij allebei ongewild leven. Hij ontdekt dat hij niet de enige ervaringsdeskundige is en veel kan betekenen voor lotgenoten. Ondertussen raken zijn turbulente ex Astrid en haar heupwiegende minnaar ‘Rumba’ Ronnie in de ban van schimmige draaideurcrimineel Henk O, waardoor Alfons en zijn geliefde, Dominique, in de problemen komen. Alfons verloor de kracht in zijn armen, maar omhelst de wereld en pakt al het mooie en uitdagende dat op zijn pad komt met beide handen aan.

Feestelijke boekpresentatie

Foliant presenteert zijn nieuwste werk komende zaterdag op feestelijke wijze in het Rabobank Theatercafé in Valkenswaard. De presentatie, met liveoptredens van onder meer Silke en Blanko, begint om 13.45 uur en de toegang is gratis. De opbrengst komt ten goede aan stichting ALS op de weg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant