Kees Dorsman (l), Jo Wilbers (M) en Theo van Sambeek. (Foto: Connie Sinteur)
Kees Dorsman (l), Jo Wilbers (M) en Theo van Sambeek. (Foto: Connie Sinteur)

Expositie Willem II Gazelle-wielerploeg

Algemeen 413 keer gelezen

VALKENSWAARD - Een sigarenfabriek die een wielerploeg sponsorde: Willem II had van 1966 tot 1970 een unicum. De Willem II Gazelle-wielerploeg wordt nu in een bijzondere expositie gegoten, die vanaf 17 augustus is te zien in het Sigarenmuseum in Valkenswaard.

Door Wilma Stofmeel

Bijna vier jaar geleden opperde Jo Wilbers, conservator van het Sigarenmuseum, het programma te vernieuwen. Omdat Wilbers een fanatiek wielersportliefhebber is en de jaren van de Willem II Gazelle-wielerploeg van dichtbij had meegemaakt, was het voor hem vanzelfsprekend dat daar een expositie over zou komen. Als eerste nam hij contact op met Theo van Sambeek, toenmalig collega bij de Willem II-fabriek en ook groot liefhebber van wielrennen. Kees Dorsman, Jo Wilbers en Theo van Sambeek doen uit de doeken hoe de expositie tot stand kwam.

Het idee van de expositie was geboren, maar dan is de vraag; hoe nu verder. Door hun liefde voor de wielersport hadden Wilbers en Van Sambeek nog steeds contact met elkaar. Wilbers: “Ik wist dat Theo een heel archief had aangelegd over de Willem II Gazelle-wielersport. Toen ik bij hem aanklopte met het idee voor een expositie, sprong Theo een gat in de lucht. We stelden een commissie samen en een plan op, hoe we de expositie zouden invullen. Theo heeft foto’s en interessante correspondentie van de directie van Willem II met de Gazelle-fabriek en legde contact met oud-wielrenners.”

Wereldkampioen

Van Sambeek dook in zijn archief en kon zonder meer wielrenners uit die jaren opdiepen. Hij nam contact op met de Gazelle-fabriek met de vraag, of zij ook materiaal hadden voor de expositie. Op dat moment hield de fabriek de boot nog af. Van Sambeek: “Ik kreeg eerst geen voet aan de grond, totdat een medewerker van de fabriek de opdracht kreeg het archief over de wielersport op orde te brengen. De man had op Facebook gezien waar wij mee bezig zijn en nam contact op om gegevens uit te wisselen. In het archief vond ik alle krantenknipsels uit die tijd. In de kelder stonden ook een heleboel fietsen. Toevallig zag ik een kaartje hangen met de naam Harm Ottenbros, die met die fiets wereldkampioen is geworden. Ik nam contact op met Harm om het te verifiëren en het klopte. Deze fiets is straks ook te zien op de expositie.”

In de jaren van voorbereiding kwam Van Sambeek weer in contact met oud-wielrenners. Dat bracht de commissie op het idee een reünie aan de expositie te koppelen. Tot op dit moment hebben er zich al een 20 oud-renners aangemeld onder wie Rini Wagtmans, Jo de Roo, Huub Zilverberg en Jan van Katwijk. Op de expositie is een hoekje vrijgemaakt met een stuk wielerbaan, daarop staat de baanfiets van René Pijnen; een handgemaakte fiets van Paul Dekkers. Kees Dorsman, luisterend oor en raadgever op de achtergrond, is vrijwilliger in het Sigarenmuseum en werd aangestoken door het enthousiasme van collega Wilbers. Dorsman: “We hebben foto’s uit archieven van verzamelaars en een bijzonder compleet archief uit de kelders van Willem II, originele kleding en alles wat met de wielersport te maken heeft. We draaien actiefilms van de ploeg en er zijn geluidsfragmenten.”

Boek in de maak

Als rasechte verzamelaar onderhoudt Van Sambeek ook contact met andere verzamelaars. Zo kwam hij bij een uitvaart Koos Korporaal tegen. Korporaal is een bekende schrijver van wielerboeken. Van Sambeek: “Koos was enthousiast over het idee van de expositie en stelde voor er een boek over te schrijven. Dat hopen we tijdens de expositie te kunnen presenteren.” 

De expositie is steeds van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant