Na de officiële opening gaan de leerlingen op zoek naar hun tekening. (Foto: Jurgen van Hoof)
Na de officiële opening gaan de leerlingen op zoek naar hun tekening. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Muurschildering onthuld

Algemeen 383 keer gelezen

VALKENSWAARD - De muurschildering in de fietstunnel aan de Mgr. Smetsstraat in Dommelen is vrijdag officieel onthuld in aanwezigheid van burgemeester Ederveen en wethouders Mieke Theus en Bram Bots. 

Honderdvijftig leerlingen van de plaatselijke basisscholen De Belhamel, Schepelweyen en st. Martinus verzamelden bij ecotuinderij De Weitens. De kinderen hebben ook gezorgd voor de tekeningen op basis waarvan de kunstenares Kiek Swinkels een ontwerp heeft gemaakt. Dit ontwerp heeft zij samen met andere kunstenaars op de muur aangebracht. Na een speech van onder andere burgemeester Ederveen zongen de leerlingen een lied dat in het kader van het project is gecomponeerd waarna de openingshandeling volgde. De kinderen liepen daarna door de tunnel zodat ze zelf een van hun eigen tekeningen terug konden vinden.

Achtergrond

De fietstunnel Mgr. Smetsstraat is in het voorjaar van 2021 opengesteld. De grauwe betonnen tunnelwanden waren nog voor de realisatie aanleiding voor de gemeente en provincie om te kijken of er mogelijkheden zouden zijn om de uitstraling van de fietstunnel te verbeteren. Uiteindelijk werd afgesproken om een kunstproject met leerlingen van de basisscholen in Dommelen te organiseren om de grijze tunnelwanden te voorzien van een kunstwerk. 

Tekeningen leerlingen

Hoewel in eerste instantie werd gedacht aan een ontwerpwedstrijd is in overleg met de kunstenaar afgesproken om alle tekeningen van de leerlingen te verwerken in het uiteindelijke kunstwerk. Het kunstwerk kreeg als thema’s de lokale natuur en geschiedenis. De reden hiervoor is dat er naar aanleiding van de aanleg van de nieuwe N69 archeologische opgravingen zijn gedaan en er met de Gebiedsimpulsprojecten geïnvesteerd wordt in de natuur en het landschap. 

Presentaties

Om de leerlingen te inspireren gaven IVN Valkenswaard en de Heemkundekring Weerderheem presentaties in de klas. De leerlingen van basisscholen Belhamel, Schepelweyen en St. Martinus deden enthousiast mee aan het project. De kunstenaar Kiek Swinkels heeft op basis van alle tekeningen een ontwerp gemaakt. Samen met andere kunstenaars heeft ze vervolgens de schildering aangebracht op de binnenkant van de muur. Het kunstproject is een gezamenlijk initiatief van de provincie en de gemeente Valkenswaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant