Bram Bots, ooit het jongste raadslid van Brabant en nu wethouder in Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof)
Bram Bots, ooit het jongste raadslid van Brabant en nu wethouder in Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof)

Bram Bots: van jongste raadslid naar wethouder

Algemeen 32 keer gelezen

VALKENSWAARD - Hij oogt niet alleen nog jong maar hij is het ook. Bram Bots, nieuwe wethouder in de gemeente Valkenswaard. Al lijkt leeftijd bij Bram slechts een getal.

Door Ton van Helvoort

Bram werd geboren in 1990 in het oude Sint Jozefziekenhuis in Eindhoven en groeide op in Valkenswaard. Bram heeft altijd iets met politiek gehad. Ga maar na, in 2010 was hij al lid van de gemeenteraad in Valkenswaard en met zijn 18 jaar was hij toen het jongste gemeenteraadslid van de provincie Noord-Brabant. Ondanks zijn leeftijd wist Bram al snel dat politiek niet zo gemakkelijk is als vaak wordt gedacht. 

Hij was raadslid voor H&G, de partij van Theo Geldens. “Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik als ‘snotneus’ van 18 jaar voor het eerst een vergadering bijwoonde. Ik voelde me bij H&G vanaf de eerste minuut gewoon thuis. Bij de verkiezingen in 2014 stond ik dan ook opnieuw op de kandidatenlijst van H&G. In de periode 2014 tot 2018 ging ik steeds meer inzien hoe belangrijk dat raadswerk was en dat niet alleen voor H&G, maar echt voor alle inwoners van Valkenswaard.” In die periode werd hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en daarnaast voorzitter van de raadscommissies. Het kon natuurlijk niet missen dat ook hij bij de verkiezingen van 2018 met 312 voorkeurstemmen werd herkozen. Hij kreeg na alle fractieleiders de meeste stemmen. Bram: “Dat was toch heel bijzonder voor mij.” Intussen werd fractievoorzitter Theo Geldens wethouder van de gemeente waardoor Bram fractievoorzitter van H&G werd. “Zou hij dat redden, vroegen sommigen zich wel af” , zegt de nieuwe wethouder lachend. 

Voorkeursstemmen

De verkiezingen van maart 2022 wezen uit dat Bram Bots het als fractievoorzitter prima had gedaan. Hij kreeg immers 345 voorkeurstemmen waaruit men kon zien dat de kiezer alle vertrouwen in hem had. Dat was ook mede de aanleiding of het voor hem een optie zou kunnen zijn om als wethouder aan de slag te gaan. Natuurlijk zullen er wel een aantal gesprekken met de formateur zijn geweest, maar het resultaat was dat Bram ja zei. Intussen is hij gestart met zijn werk als wethouder waarbij hij best een zwaar pakket heeft. Denk daarbij aan de WMO en Zorg. De groep die steeds vaker een beroep doet op die WMO groeit nog elke dag maar de mogelijkheden om te helpen blijven beperkt. Ook Volkshuisvesting, Verkeer en Mobiliteit maken onder meer deel uit van zijn portefeuille. 

Hijzelf wil een wethouder zijn die voor iedereen benaderbaar is. “Wat er ook is, men kan altijd bij mij aankloppen. Natuurlijk kan ook ik niet van de ene op de andere dag iedereen helpen, maar men kan er zeker van zijn dat ik wel al het mogelijke zal doen. Ik heb de afgelopen jaren in mijn werk mede als adviseur van de burgemeester van Weert best veel ervaring opgedaan hoe onder moeilijke omstandigheden te werken. Laten we samen verder bouwen aan ons mooie Valkenswaard met een gemeenteraad met daarin veel jonge mensen. En men weet het, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

Uit de krant

Uit de krant