In Oostende heeft een straat een wel heel bijzondere naam
In Oostende heeft een straat een wel heel bijzondere naam Georges Jansoone

Nieuwe straatnamen

Algemeen 166 keer gelezen

VALKENSWAARD - Voor twee nieuwe straten en een bestaand park in de gemeente Valkenswaard, heeft B&W, drie namen vastgesteld. 


Link naar PDF bestand

De herontwikkelingslocatie aan de Jasmijn, in de wijk Het Gegraaf, krijgt de naam Weigelia . Het wordt begrensd door de Pastoor Heerkensdreef, zijkanten van woningen aan de Jasmijn, sportcomplex De Wedert en een bosperceel/urnenveld. De locatie omvat de voormalige velden van tennisvereniging Ginneve en er is ruimte voor 10 bouwkavels voor vrijstaande woningen. 
Weigelia is de naam van een bloeiende plant uit de kamperfoeliefamilie. Meer straatnamen in het gebied zijn van groenblijvende heesters zoals Laurier en van bloemdragende heesters, zoals Mahonia, Hortensia, Azalea en Jasmijn.

Pastoor Dobbelsteenstraat

De woonstraat die in Borkel en Schaft wordt gerealiseerd voor het wijzigingsplan Pater Aartslaan krijgt de naam Pastoor Dobbelsteenstraat. De nieuwe straat ligt tussen de Pater Aartslaan en de Oude School. Aan deze woonstraat worden in woongebiedjes 12 woningen gesitueerd. Aan de ontsluiting met de Oude School wordt een parkeergelegenheid aangelegd.
De naam is een eerbetoon aan bouwpastoor Dobbelsteen. Gerard Dobbelsteen werd geboren in Heeswijk op 13 februari 1790. In 1814 trad hij in het huwelijk met Johanna Maria Vermeulen. Zij overleed al na enkele jaren, op 27-jarige leeftijd. Hierna besloot Gerard Dobbelsteen priester te worden. Hij werd hij in 1831 kapelaan in Woensel en negen jaar later, in 1840, pastoor in Borkel en Schaft tot aan zijn dood in 1861. Tijdens zijn pastoraat is de huidige Sint Servatiuskerk in Borkel en Schaft gebouwd. Hij ligt bij ‘zijn' kerk begraven en zijn herdenkingskruis hangt nog aan de kerkmuur.

Philips-de Jonghpark

Het bestaande park dat in de volksmond ‘Het Wandelpark' heet, net als de horecazaak bij de ingang van het park aan de Eindhovenseweg, krijgt de naam Philips de Jonghpark. . Het park ligt officieel aan de Burgemeester Kuijperlaan. 
Anton Philips en zijn echtgenote Anna de Jongh hebben het park geschonken aan de bevolking van Valkenswaard. In 1930 werd het park voor het publiek opengesteld. Bij die gelegenheid bood het Valkenswaards gemeentebestuur het echtpaar Philips een rustbank aan met de inscriptie: 'Herinnering van dankbaar Valkenswaard aan de heer en mevrouw dr. A.F. Philips-de Jongh juni 1930'. Het park kreeg daarom de naam Philips-de Jonghpark, maar de naam is formeel nooit vastgesteld. Dat is nu dus alsnog gebeurd.

Uit de krant

Uit de krant