De inkomst in Valkenswaard op zondagavond. De belangstelling was enorm. (Foto: Jurgen van Hoof).
De inkomst in Valkenswaard op zondagavond. De belangstelling was enorm. (Foto: Jurgen van Hoof).

En weer klonk het Kinderen van Maria

Algemeen 341 keer gelezen

VALKENSWAARD -  Eén keer in het jaar is Valkenswaard een uiterst stille plaats. Dat is in het weekend dat half Valkenswaard in of op weg is naar Handel. Iedereen kent ongetwijfeld het wereldberoemde lied: ‘Valkenswaard, ge bent de stad van de sigaren’, maar nog meer bekendheid heeft vast en zeker het lied: ‘We gaan naar Handel op de blaren’. 

Door Ton van Helvoort

En dat waren er zaterdagmorgen 18 juni om 6.00 uur weer ontzettend veel die, ondanks de hitte die verwacht werd toch de tocht naar Handel te voet gingen ondernemen. In alle vroegte uitgezwaaid en onder het luiden van de kerkklokken vertrok de stoet vanaf de Markt. Wat waren er weer veel pelgrims. De eerste zinnen van het Kinderen van Maria klonken al nog voordat de gemeentegrens was gepasseerd.

Traditie

Veel van deze pelgrims gaan al jaren mee, gewoon omdat het iets met je doet. Een traditie die nooit mag verdwijnen. Anderen hebben weer een intentie zoals Mieke die een belofte deed dat als haar zoon zou genezen na een operatie, zij zolang als ze het zou kunnen, te voet naar Handel zal gaan. En zo zijn er veel voorbeelden. Het was een bonte stoet op die vroege zaterdagmorgen en geweldig om te zien en te horen hoe men elkaar zo nodig heeft.

De geschiedenis leert ons dat al in 1752 de eerste bedevaart naar Handel uit Valkenswaard werd gehouden. En nu 270 jaar later is Handel voor alle inwoners van Valkenswaard de plaats waar je toch minstens één keer moet zijn geweest. Niet iedereen kan die afstand van totaal 80 kilometer zomaar in twee dagen te voet afleggen. Niet erg en daar zal Maria, hoog in de hemel, alle begrip voor hebben. Maar het gaat meer om de motivatie dat bekenden en onbekenden wel samen het Kinderen van Maria zingen. Dat geeft echt koude rillingen maar ook trotse wandelaars.

Ook trots is de organisatie, want de voorbereidingen beginnen al vroeg. Voorzitter Hans de Kinderen, president van het Broederschap der Handelse Processie, is er met zijn organisatie al maanden mee bezig. En dan de aankomst in Handel. Links en rechts vloeien de traantjes van blijdschap en emotie dat de eerste 40 kilometers zijn gehaald en dat bij een temperatuur van meer dan 30 graden. Een buitenstaander zal dat niet gemakkelijk kunnen begrijpen maar als inwoner van Valkenswaard is iedereen daar blij mee en trots op. Natuurlijk ontbreken de blaren en andere kleine ongemakken niet maar morgen, zondag, staat iedereen ongetwijfeld weer fit aan de start om aan de terugtocht naar Valkenswaard te beginnen.

Indrukwekkende ontvangst

Het is intussen in Valkenswaard zondagavond rond 20.45 uur. In de verte klinken de eerste tonen van het Kinderen van Maria. Valkenswaard loopt uit om de bedevaartgangers te ontvangen. Geen spoor meer van vermoeidheid, maar alleen maar trots dat de 80 kilometers zijn voltooid. De ontvangst op de Markt is indrukwekkend. Ook de zeventien paarden en huifkarren oogsten veel bewondering. Men kan zien dat de paarden denken: we zijn weer thuis. In veel oren en hoofden zal het Kinderen van Maria nog lang naklinken. In de Nicolaaskerk wordt nog éénmaal het Kinderen van Maria gezongen en dan gaat iedereen weer zijn eigen weg. Nu al klinkt het op veel plaatsen: tot het volgend jaar. Het was weer geweldig en hulde voor die fantastische pelgrims die ook dit jaar de tocht naar Handel hebben volbracht.

Uit de krant