Voor drummer Danny de Louw uit Valkenswaard komt komend weekend een droom uit. (Foto: Jurgen van Hoof)
Voor drummer Danny de Louw uit Valkenswaard komt komend weekend een droom uit. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

‘Ik leef er gigantisch naar toe’

Algemeen 288 keer gelezen

VALKENSWAARD - De Ziggo Dome in Amsterdam is doorgaans het domein van artiesten van naam en faam. De hits van legendarisch acts klinken er zaterdag ook, maar dan gebracht door vier ijzersterke Nederlandse tributebands. De Valkenswaardse drummer Danny de Louw van The Billy Joel Experience kijkt al wekenlang uit naar de uitverkochte concertavond in de grootste poptempel van Nederland.

door Roy de Leijer

Zoals de naam al doet vermoeden speelt de Billy Joel-tributeband alleen nummers van de bekende Amerikaanse singer-songwriter. De formatie werd in 2018 opgericht door zanger en pianist Alexander Broussard. De bandleden komen uit heel Nederland, waaronder dus Valkenswaard.

De formatie schopte het tot de finale van het SBS6-programma The Tribute - Battle of the Bands. De kers op de taart volgt dit weekend met vier spetterende optredens in de Ziggo Dome. The Billy Joel Experience werd tweede en is co-headliner.

Toen de reeks van zes afleveringen begin dit jaar van start ging op SBS6 wist Danny de Louw uit Valkenswaard de uitkomst al, maar hij moest zijn kaken wekenlang stijf op elkaar houden. En dat was niet gemakkelijk, want optreden in de Ziggo Dome is een hoogtepunt voor hem en The Billy Joel Experience. De Louw: “Het is een droom die uitkomt. Ik leef er gigantisch naar toe. Ik heb als sessiemuzikant vaker voor een grote mensenmenigte gestaan. Dat is ook heel spannend, maar dit is voor je eigen fans. Het concert was binnen twee dagen uitverkocht. Ook veel mensen uit Valkenswaard hebben kaarten gekocht.”

Drumfamilie

Toen hij onlangs met zijn gezin op vakantie was, werd de Valkenswaardenaar door verschillende mensen herkend. “Dat was heel bizar om mee te maken na zes keer op televisie te zijn geweest.” Het optreden wordt in meerdere opzichten een primeur voor De Louw. “Ik heb me voorgenomen om mijn drumstokken in het publiek te gooien. Dat heb ik nog nooit gedaan.”

Hij komt uit een echte drumfamilie. Zijn zoon Jaimy en vader Frank drummen ook. Zelf begon hij met het slaan op de deksel van een oude Lego-doos. “Ik ben autodidact, het drummen heb ik mezelf aangeleerd. Iedere dag zat ik achter mijn drumstel te oefenen om nieuwe dingen te leren.”

James Blunt

De Louw verruilde een baan in de financiële wereld voor de muziekindustrie. Als sessiemuzikant toerde hij met bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten. Zo reisde hij als lid van de begeleidingsband van James Blunt de wereld over. Daarnaast runt hij onder meer zijn eigen drumschool en het bedrijf Spotlight Entertainment, waarmee hij vorig jaar verschillende Formule 1-races van muzikaal entertainment voorzag.

Maar de coronapandemie heeft er ook bij hem flink ingehakt. “Voor corona speelde ik vier tot vijf keer in de week, maar in 2020 kwam alles stil te liggen. We zijn nu volop bezig met het inhalen van de uitgestelde shows.” Op 14 oktober speelt De Louw een thuiswedstrijd in De Hofnar met de Face To Face-tour, een eerbetoon aan deze legendarische tournee van Elton John en Billy Joel.

De formatie maakt zich op voor optredens in het buitenland, waaronder Scandinavië. Ook zijn er plannen voor een reeks shows op cruiseschepen en een tour in de Verenigde Staten. Daarnaast wil De Louw meer mensen aanzetten tot het bespelen van een instrument. “Kinderen zijn op dit moment te weinig bezig met het bespelen van een instrument. En dat is jammer, want het is heel erg goed voor je ontwikkeling. Zo stimuleren drummen en pianospelen de samenwerking tussen de linker- en rechterhelft. Je wordt er dus ook slimmer van”, grinnikt De Louw.

Uit de krant

Uit de krant