Burgemeester Anton Ederveen is voorzichtig optimistisch over de nabije toekomst.  (Archieffoto: Jurgen van Hoof)
Burgemeester Anton Ederveen is voorzichtig optimistisch over de nabije toekomst. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)

Ook Anton Ederveen is wel klaar met corona

Algemeen 87 keer gelezen

VALKENSWAARD – “Eind volgende maand zitten we er al twee jaar in”, constateert Anton Ederveen, burgemeester van de gemeente Valkenswaard, enigszins somber. “Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. We waren in conclaaf of we de Grand Prix motorcross op het Eurocircuit moesten laten doorgaan. De regio was toen nog niet opgeschaald. Maar nauwelijks een week na de GP ging heel het land op slot! Eigenlijk niet te bevatten …” 

door Willem-Jan Schampers

Niemand zag nog het gevaar, geeft Ederveen toe. “Ik had overleg met allerlei mensen, onder wie de veiligheidscoördinator van de regio en mensen van de GGD, maar we hadden het vooral over tenten wat meer tegen elkaar openzetten, opletten op hygiëne en handgel gebruiken. De ernst van de zaak was totaal nog niet doorgedrongen. Tijdens de GP waren hier tienduizenden mensen van over heel de wereld op bezoek en niet veel later gingen we met z’n allen in lockdown. Dat was wel heel bijzonder. Zeker in het eerste half jaar van 2020 hadden we heel sterk het ‘wij-gevoel’. Denk aan ‘schouders eronder’, ‘klappen voor de zorg’ en meedenken hoe ouderen in de verzorgingshuizen elkaar toch nog konden zien.”

Dit gevoel van saamhorigheid in de samenleving was ook in Valkenswaard heel sterk. Ederveen. “We hadden in Valkenswaard wekelijk één of twee crisisoverleggen en de situatie veranderde vaak per dag. Natuurlijk hebben we ons te houden aan de beslissingen die de landelijke overheid neemt, maar we kunnen hier – binnen de wet – wel proberen onze eigen draai aan te geven. Wat kan wél? Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen alle maatregelen beu zijn. Ik ben er zelf ook wel klaar mee. Ik heb echter als burgemeester wel te dealen met alle regelgeving. Tegelijkertijd ben ik echter ook burgervader en sta ik voor het welzijn van de inwoners van Valkenswaard. Dat is soms lastig schakelen.”

Crisisstructuur

Ederveen heeft immers te maken met heel veel verschillende partijen: ondernemers, horeca, winkeliers, zorg, verenigingen, scholen, weekmarkt, et cetera. “De minister van VWS is leidend, maar naar onder toe, richting gemeenten, moeten de maatregelen wel worden vertaald in uitvoerende taken. Net zoals in heel veel andere gemeenten hebben we ook hier de crisisstructuur ingezet, zodat beslissingen over alles wat met corona te maken had, door mij konden worden genomen. Dit vervorderde de snelheid. Uiteraard werden de wethouders en raad wel betrokken en op de hoogte gehouden van de meest actuele stand van zaken.”

Vele honderden vragen kreeg de gemeente te verwerken. Over vaccinaties, de boosterprik, de versoepelingen, besmettingen, de tweede lockdown, het sluiten van scholen, enzovoorts. “De carnaval ging niet door, allerlei evenementen werden afgelast, de horeca moest weer op slot en De Hofnar moest zijn deuren weer sluiten. Soms last minute, maar wel heel erg vervelend. Als burgervader realiseer ik me zeer goed dat we leven in een samenleving die piept en kraakt. Vandaar ook dat ik, samen met een groot aantal collega’s, een brief heb gestuurd naar de minister. We snappen de noodzaak van maatregelen, maar tegelijkertijd moeten we ook het maatschappelijk draagvlak in de gaten houden. Wat het doet bij mensen …”

Hulp

De afgelopen maand heeft de gemeente écht geprobeerd met iedereen contact te blijven houden, maar dit bleek niet mee te vallen. “Je kon niet zomaar even een kroeg of winkel binnenlopen en zelfs een belrondje was ingewikkeld. En wat te denken van echtparen die vijftig jaar getrouwd waren of een honderdjarige? Normaal bezoek je deze mensen, maar dit was gewoon niet mogelijk. Dit gold trouwens ook voor de wethouders en de ambtenaren. Veel ging digitaal. Het is echter toch minder persoonlijk en je bereikt niet iedereen.”

Ederveen roept ondernemers, maar ook verenigingen, op om zich te melden als zijn (financiële) steun nodig hebben. “We zijn er om onze burgers te helpen, maar dan moeten we wél weten dat ze hulp nodig hebben. En we denken in oplossingen. Voordat de versoepelingen voor de winkeliers werden aangekondigd, hadden wij al gekeken of we hen op donderdag, als er ook weekmarkt is, konden toestaan ook een kraam buiten te zetten. Als het ware voor één dag de markt te verlengen. We snappen de irritaties, maar we doen ons uiterste best om iedereen tegemoet te komen.”

Stemmen

Voorzichtig optimistisch kijkt de burgemeester uit naar de nabije toekomst. Langzaam lijken er verdere versoepelingen mogelijk en krijgen naar alle waarschijnlijkheid verenigingen, theaters, bioscopen en horeca weer wat meer vrijheid. “Zou ook wel fijn zijn richting de gemeenteraadsverkiezingen. Om die coronaproof te organiseren, wordt het anders een hele klus. Deze moeten ordentelijk worden voorbereid, zodat iedere burger boven de achttien jaar de kans krijgt om - veilig - te stemmen. Je mag in onze gemeente overal iets van vinden, maar ga dan in ieder geval ook stemmen!”

Uit de krant