The Billy Joel Experience, met op de achtergrond drummer Danny de Louw uit Valkenswaard.
The Billy Joel Experience, met op de achtergrond drummer Danny de Louw uit Valkenswaard.

Ziggo Dome lonkt voor drummer Danny de Louw

Algemeen 105 keer gelezen

VALKENSWAARD - Optreden in de Ziggo Dome, het is maar voor een select clubje Nederlandse artiesten weggelegd. Voor tributeband The Billy Joel Experience, met in haar gelederen de Valkenswaardse drummer Danny de Louw, wordt die droom binnenkort misschien werkelijkheid.

door Roy de Leijer

De zeskoppige formatie is na 2 van de 6 afleveringen van het SBS6-programma The Tribute - Battle of the Bands nog volop in de race voor een optreden in de enorme Amsterdamse poptempel. Daarbij is de groep afhankelijk van het oordeel van het publiek in de studio en een jury met Angela Groothuizen, Spike van Zoest en Cesar Zuiderwijk. In totaal nemen elf bands deel aan de muziekcompetitie. De vier finalisten treden op 7 mei op tijdens een groot tributeconcert in de Ziggo Dome.

The Billy Joel Expierence werd benaderd om deel te nemen aan The Tribute - Battle of the Bands. “We worden al wat langer gevolgd. Dat komt onder meer door onze eerdere optredens bij programma’s als De Dansmarathon en We Want More”, zegt drummer Danny de Louw.
Zoals de naam al doet vermoeden speelt de Billy Joel-tributeband alleen nummers van de bekende Amerikaanse singer-songwriter. De Louw: “Het is de bedoeling dat onze muziek zo dicht mogelijk in de buurt komt van het origineel, maar er blijft voldoende ruimte over om onze eigen handtekening onder een optreden te zetten.”

De tributeband werd in 2018 opgericht door zanger en pianist Alexander Broussard. Op dat moment was De Louw nog niet zo bekend met het werk van Billy Joel. “Eigenlijk kende ik alleen het nummer ‘Pianoman’, maar toen ik me in zijn repertoire ging verdiepen herkende ik veel meer bekende nummers.”

James Blunt

Als sessiemuzikant toerde De Louw met bekende Nederlandse artiesten. En als lid van de begeleidingsband van James Blunt reisde hij de wereld over. Daarnaast runt hij onder meer zijn eigen drumschool en het bedrijf Spotlight Entertainment, waarmee hij vorig jaar de Formule 1-races in Zandvoort, Monza en Spa van muzikaal entertainment voorzag. “Het eerste optreden was in Spa. Ik ben niet zo bekend met de Formule-1 en dacht in eerste instantie dat het ging om een rallycross. Het is dan heel bijzonder om in de paddock ineens tussen allerlei sterren te staan.”

Het was een van de weinige lichtpuntjes in een donkere coronatijd. “De entertainmentindustrie is natuurlijk heel zwaar geraakt. Alles heeft heel lang stilgelegen. Veel collega’s zijn gestopt. Het was dan ook enorm fijn om bij The Battle of the Bands weer voor publiek te kunnen spelen en mensen een glimlach op hun gezicht te bezorgen. Daar kwamen best wel wat emoties bij vrij.” In de uitzending van afgelopen zaterdag werd Jaimy, de 12-jarige zoon van Danny, door Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk uit het publiek gehaald om zijn drumkunsten te vertonen. De Louw: “Ik was natuurlijk megatrots. Jaimy had nog nooit op een podium gestaan.” Het smaakt naar meer, aldus De Louw: “Mijn vader Frank drumt ook. Een filmpje van ons drieën op YouTube heeft al geleid tot een uitnodiging voor Holland’s Got Talent.”

De Louw weet de uitkomst al van The Tribute - Battle of the Bands, maar zwijgt als het graf. “Optreden in de Ziggo Dome zou een hoogtepunt voor de band zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we het aankunnen om voor 18.000 mensen te spelen. Het geeft in ieder geval een gigantische kick.” De Louw is overigens niet de enige Valkenswaardse kanshebber op een optreden in de Ziggo Dome. Zo speelt toetsenist Jan de Wijs bij The Battle of Band-deelnemer Brucified (Bruce Springsteen) en is Erwin Botteram de bassist van A-Fever (ABBA).

Uit de krant