Zoon Wil en diens vrouw Lidia (r) en burgemeester Ederveen zittend op het bankje. (Foto: Jurgen van Hoof)
Zoon Wil en diens vrouw Lidia (r) en burgemeester Ederveen zittend op het bankje. (Foto: Jurgen van Hoof)

Opnieuw 100-jarige: bankje voor ‘ons Miet’

Algemeen 81 keer gelezen

VALKENSWAARD - Valkenswaard moet toch wel een gezonde woonplaats zijn, want opnieuw was er feest voor een honderdjarige. En zoals vertrouwd hoorde daar ook een bankje bij.

door Ton van Helvoort

Dat is vanaf 2014 alweer de 18e en daarom stond ook nu het bekende bankje, aanvankelijk nog afgedekt met de Valkenswaardse vlag, klaar om onthuld te worden. Het exemplaar aan de Van de Venstraat tegenover nummer 34 is daar geplaatst omdat de eeuweling mevrouw Heuvelmans-van der Laak daar tot voor kort woonde. 

Mevrouw Miet, zoals iedereen haar kent, is in Valkenswaard geboren en is onlangs naar een verzorgingshuis gegaan. Haar vurige wens is dat ze te zijner tijd toch weer terug kan naar de Van de Venstraat. Ze heeft daar inmiddels al 54 jaar gewoond. Het echtpaar had zeven kinderen van wie er twee zijn overleden, en ook haar man leeft niet meer. Zoon Wil Heuvelmans, bekend van de stichting Nieuwe Levenskracht, vertelt dat zijn moeder de laatste jaren vaker ziek was maar toch telkens weer wat herstelde. “Helaas is op dit moment haar gezondheid weer wat minder waardoor ze niet bij de onthulling van haar bankje aanwezig kan zijn. Maar zodra ze ook maar ietwat is hersteld, brengen we haar natuurlijk naar haar bankje”, aldus Wil.

Burgemeester Ederveen had vooraf aan de onthulling een bezoek gebracht aan de honderdjarige. Hij was onder de indruk van het gesprek waarin ze zei dat als ze weer naar huis kan, ze vaak op het bankje te zien zal zijn. “En neem maar van mij aan”, zei ze, “als er iemand op zit dan zal die persoon toch plaats moeten maken voor mij.” Ook aanwezig bij de onthulling van het bankje was Mart Wijnen die er slechts enkele huizen vandaan woont. “We missen ‘ons Miet’ heel erg in onze buurt”, zei hij. “Een half jaar geleden zat ze bij ons nog aan de barbecue. Echt een geweldige vrouw, en we hopen met de hele buurt dat ze weer snel naar haar eigen huis zal terugkomen. Op onze hulp kan ze natuurlijk altijd rekenen.”

Bijzonder moment

Omdat de honderdjarige niet zelf bij de onthulling aanwezig kon zijn werd de Valkenswaardse gemeentevlag door burgemeester Ederveen en zoon Wil van het bankje verwijderd. Dat was een heel bijzonder moment waarbij de gedachten natuurlijk in de eerste plaats uitgingen naar de honderdjarige mevrouw Heuvelmans-van der Laak. Het bankje, pal aan de kant van verzorgingshuis Taxandria staat niet alleen in de Van de Venstraat. Reeds eerder werd er eveneens voor een honderdjarige een bankje geplaatst.

Verder staan er nog één of twee rustpunten van Taxandria alsmede een bankje van de gemeente zoals er meer in Valkenswaard staan. Het blijft toch een geweldige traditie dat de gemeente voor elke honderdjarige een bankje laat plaatsen op een plek die door de eeuweling of de familie is gekozen. Onlangs nog, op 30 december 2021 werd er ook een bankje aan een honderdjarige aangeboden. Inmiddels staan er in de gemeente Valkenswaard achttien. Met dit mooie initiatief werd gestart in 2014, en ongetwijfeld zullen er in de komende jaren nog veel bankjes bijkomen.

Uit de krant