Staatsbosbeheer start eind deze maand met het oogsten van hout in het Leenderbos.
Staatsbosbeheer start eind deze maand met het oogsten van hout in het Leenderbos.

Start houtoogst Leenderbos

Algemeen 14 keer gelezen

LEENDE - Staatsbosbeheer start eind januari met de houtoogst in het Leenderbos. Het gaat vooral om het hondenlosloopgebied nabij manege Molenberg. Het zagen met oogstmachines duurt een aantal weken. 

Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Het bos is van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In het Leenderbos wordt ‘gedund en verjongd’. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien.
Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms planten ze daar nieuwe bomen, maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Het hele jaar door is Staatsbosbeheer aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Er wordt steeds zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’.

Bouwmateriaal en meubels

Deze geavanceerde houtoogstmachine velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. Om verwerkt te worden tot bouwmateriaal of meubels.
De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

Publiekswandeling

Zondag 23 januari om 11 uur start bij de parkeerplaats aan de ingang van het Leenderbos nabij Valkenswaardseweg 29c te Leende een wandeling voor publiek. Tijdens de excursie wordt uitleg gegeven over bosbeheer en de werkzaamheden. Aanmelden voor de publiekswandeling is verplicht en kan via e.schram@staatsbosbeheer.nl.

Uit de krant