Namens Valkenswaard ondertekenden wethouder Theo Geldens (foto) en burgemeester Anton Ederveen de brief. (Foto: Jurgen van hoof)
Namens Valkenswaard ondertekenden wethouder Theo Geldens (foto) en burgemeester Anton Ederveen de brief. (Foto: Jurgen van hoof)

Brandbrief gemeente sorteert effect: winkels weer open

Algemeen 33 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het kabinet zag de druk vorige week steeds verder worden opgevoerd. Ook vanuit de gemeente Valkenswaard kwam het dringende verzoek zogenaamde niet-essentiële winkels te heropenen. In een gezamenlijke brandbrief van de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende luidden de ondertekenaars de noodklok: veel ondernemers zouden het hoofd simpelweg niet meer boven water kunnen houden. Uiteindelijk ging het kabinet vrijdag overstag, tot vreugde van zowel winkeliers als klanten.

Het borrelde al even en vorige week kwam de breed gevoelde frustratie ineens volop tot uiting. Niet alleen ondernemers en bezorgde burgers, maar ook lokale overheden begonnen zich te roeren. Het draagvlak voor de coronamaatregelen neemt in rap tempo af, nu de steeds dominantere omicron-variant weliswaar voor veel besmettingen, maar niet voor meer ziekenhuisopnames zorgt. Sterker nog, zowel de verpleegkundige afdelingen als de IC’s stromen wat dat betreft steeds verder leeg.

Vrijdag mengden ook de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende zich in het debat. Onder meer burgemeester Anton Ederveen en wethouder Theo Geldens ondertekenden een brandbrief richting Den Haag. De boodschap: laat ook niet-essentiële winkels de deuren weer openen. ‘Dit kan zo niet meer. De sluiting van de niet-essentiële winkels is voor ondernemers niet meer vol te houden. Zij zien met lede ogen toe hoe publiek online winkelt of gaat winkelen vlak over de grens. De horeca is al heel hard geraakt, maar op deze manier gaan gezonde retailbedrijven ook onnodig ten onder en blijven ondernemers met grote schulden achter. Met enorme mentale gevolgen, ook voor hun partners en gezinnen’, staat in de brief te lezen. Daarmee werd aangesloten bij soortgelijke initiatieven van collega-gemeenten, onder meer die uit de Peel.

Resultaat

Zeker voor grensgemeenten zoals Valkenswaard waren de vruchten extra zuur. Ondernemers zagen winkelend publiek hun gesloten deuren voorbijrijden op weg naar België, waar wél naar hartenlust kon worden gespendeerd. Ook het kabinet zag dat uiteindelijk in, en dus mogen niet-essentiële winkels sinds zaterdag weer open. Voor veel ondernemers kwam dat besluit geen dag te vroeg.

Uit de krant