De 100-jarige mevrouw Karsmakers- Maas op haar eigen bankje in gesprek met burgemeester Ederveen.
De 100-jarige mevrouw Karsmakers- Maas op haar eigen bankje in gesprek met burgemeester Ederveen.

Bankje voor eeuweling mevrouw Karsmakers

do 6 jan 2022, 08:05 Algemeen 23 keer gelezen

VALKENSWAARD - Oud worden en dan vooral in goede gezondheid, dat willen we allemaal, alleen wordt de één nu eenmaal ouder dan de ander. Mevrouw Karsmakers-Maas uit Valkenswaard weet daar alles van. Als zeventiende eeuweling kreeg ze van burgemeester Ederveen een speciaal bankje overhandigd.

door Ton van Helvoort

Van stil in een hoekje zitten wordt echter niemand oud. Vaak zijn mensen die een hoge leeftijd bereiken dan ook nog best actief. Een heel goed voorbeeld daarvan is mevrouw Karsmakers-Maas uit Valkenswaard. Ze werd donderdag 30 december 100 jaar. Ze ontving, zoals gebruikelijk bij een 100-jarige in de gemeente, een zitbankje met een plaatje waarop de gegevens van de eeuweling vermeld staan. Ze is inmiddels de zeventiende die zo’n bankje heeft gekregen.

Mooie traditie

De gemeente Valkenswaard startte in 2014 met die mooie traditie. Toen besloot het college van B en W aan alle inwoners die 100 jaar worden ter gelegenheid van hun verjaardag een buitenbankje aan te bieden. Mevrouw Karsmakers komt uit een gezin van acht kinderen, ze is geboren en getogen in Valkenswaard. Ondanks haar hoge leeftijd is ze, volgens haar dochter Noortje, nog best vitaal. Ze wil nog steeds geen hulp in de huishouding en kookt nog elke dag haar eigen potje. Kortom: ze doet alles nog zelf en voelt zich daarbij heel gelukkig.

In haar huwelijk werden drie kinderen geboren van wie twee meisjes en één jongen. “Het is geweldig”, zegt Noortje, “hoe ze nog met alles omgaat. We zijn dan ook heel trots op ‘ons moeder’.” De huidige 100-jarigen in ons land waren getuigen van de Tweede Wereldoorlog, zagen het IJzeren Gordijn ontstaan en maakten van dichtbij mee hoe de wereld eruitzag zonder de huidige technologie. Kortom: honderdjarigen hebben nogal wat meegemaakt. Nederland telt bijna 2.200 honderdplussers, van wie ruim 1.800 vrouw.

Als we wat verder in de tijd teruggaan, zien we dat in 1900 slechts tien inwoners in Nederland honderd jaar of ouder waren. Zoals eerder gezegd zijn er dat nu, 120 jaar later, rond de 2.200. De stijging hangt samen met de alsmaar dalende sterftekansen en een gestegen toename van geboorten. Volgens het CBS zullen er in 2031 dan ook meer dan 4.000 eeuwelingen in ons land zijn. Overigens is Griekenland het land waar op dit moment de meeste eeuwelingen wonen.

Meer volgen

Het is toch een prima initiatief van de gemeente Valkenswaard geweest om aan honderdjarigen zo’n bankje aan te bieden. Gelukkig ziet men ze steeds meer staan en vaak op een mooie plek om wat te rusten, en te lezen van wie het bankje is. Het laatste nieuwe bankje van mevrouw Karsmakers-Maas staat op de hoek Dr. Dagevosstraat/Willibrorduslaan in Valkenswaard. Het werd door burgemeester Ederveen namens de gemeente aan mevrouw Karsmakers aangeboden. Het is een mooie traditie en één ding is zeker: er zullen er ongetwijfeld in Valkenswaard nog meer volgen. Maar tot die tijd zijn er alvast zeventien exemplaren waarvan inwoners kunnen genieten.

Uit de krant