Het team van Swinnen Meat timmert hard aan de weg.
Het team van Swinnen Meat timmert hard aan de weg.

Swinnen Meat’s ‘snoepwinkeltje voor grote mensen’

Algemeen 1.665 keer gelezen

ZAKENNIEUWS - Swinnen Meat is een internationaal opererend familiebedrijf in de food industrie, sinds vorig jaar (weer) gevestigd in Valkenswaard. Het bedrijf richt zich op het inkopen en verwerken van kwaliteitsrunderen. Sinds kort is hier een nieuwe activiteit bijgekomen: de Swinnen Meat Store. Een kleine winkel, waar ook particulieren hun vlees kunnen kopen. Freek Swinnen: “Ideaal voor de hobby-kok en barbecuefanaat.”

door Willem-Jan Schampers

Freek, die samen met zijn broer Joost en Peter Santegoeds de huidige directie van Swinnen Meat vormt, is bijzonder enthousiast over de ‘snoepwinkel voor grote mensen’. “We leveren vlees aan één stuk, dus niet gesneden. Speciaal voor die mensen die van ‘funcooking’ of een lekkere barbecue houden. Lekker helemaal zelf het vlees bereiden. We bieden niet alleen rundvlees, maar ook heerlijke hamburgers, kip, varkensvlees en zelfs vis. Plus alle benodigdheden: van kruiden en kolen tot boeken en sauzen.”

De Swinnen Meat Store is een uit de hand gelopen grap, grinnikt Freek. “Vrienden en bekenden van me kwamen hier geregeld op zaterdag vlees halen en toen we met de gevolgen van corona te maken kregen, opperden zij het idee of ik geen Drive Thru kon beginnen. Dat hebben we vervolgens als proef gelanceerd. Via sociale media had ik wel wat reclame gemaakt, maar eigenlijk verwachtten we er niet veel van. Toen kwamen hier op een zaterdag bijna zestig auto’s! In drie uur tijd! Het was dus een doorslaand succes. We hebben ons assortiment al snel uitgebreid en zijn toen gaan denken aan een vaste winkel. Die is er nu sinds enkele maanden.”

Advies

Juist door corona komen de mensen met grote getale hun vlees bij Swinnen Meat halen. “Omdat ze op dit moment niet meer in een restaurant kunnen genieten, halen ze de kwaliteit in huis en gaan zelf aan de slag. Vandaar ook dat wij niet alleen vlees verkopen, maar ook advies geven. Hoe zorg je ervoor dat het vlees zo lekker mogelijk op tafel komt? Welke kruiden moet je gebruiken en hoe prepareer je het vlees, maar ook wat is de bereidingstijd? Zelf ben ik ook een fervent hobby-kok, maar ik leer steeds weer bij.”

Bij dit alles staat kwaliteit hoog in het vaandel. Freek: “We verwerken hier dagelijks het vlees van koeien en stieren. Wij reizen daarvoor door heel Europa, altijd op zoek naar de beste leveranciers. Bij binnenkomst wordt het vlees gekeurd en voorgeselecteerd. De klanten – grote producenten van supermarkten, gaarkeukens en horeca – kiezen zelf welke snit en van welk rund. Wij leveren een op maat gesneden product. Onze (half-)fabricaten worden geëxporteerd naar klanten in met name Nederland, Duitsland en Spanje.”

Kennis en ervaring

Het verwerken van rundvlees zit in het DNA van Freek en Joost Swinnen en gaat generaties terug. Pa Jos Swinnen, de oprichter van Swinnen Meat, groeide op tussen het vee en hielp als kind en tiener dagelijks op de boerderij van zijn vader. “Na de slagersvakschool startte hij zijn eigen bedrijf en inmiddels heeft hij alle kennis en ervaring overgedragen op ons. Pa is nu 71 jaar, maar is nog steeds zeer begaan met het bedrijf. Vandaar ook onze slogan: ‘Swinnen Meat Family Taste’.”

Na omzwervingen via Asten en Weert, is Swinnen Meat weer terug op vroegere Valkenswaardse grond. Op steenworp afstand van waar opa Swinnen zijn koeien had staan. Freek: “En extra trots zijn we op onze nieuwste aanwinst: de Swinnen Meat Store. De winkel heeft vanwege de feestdagen andere openingstijden: donderdag: 10.00-19.00 uur, vrijdag (Kerstavond): 9.00-14.00 uur, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag: 10.00-17.00, vrijdag (Oudjaarsdag): 9.00-14.00 uur.

Swinnen Meat ligt aan De Vest 6 in Valkenswaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant