Winkels houden hun deuren wederom noodgedwongen gesloten. (Archieffoto: Joyce van Dijk)
Winkels houden hun deuren wederom noodgedwongen gesloten. (Archieffoto: Joyce van Dijk)

Nederland opnieuw in harde lockdown

Algemeen 115 keer gelezen

DEN HAAG - Nederland zit sinds afgelopen zondag wederom in een harde lockdown. Dat was de boodschap van demissionair premier Rutte, demissionair minister De Jonge en OMT-voorzitter Van Dissel in een extra ingelaste persconferentie zaterdag. Het demissionaire kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team.

door Bram van Leuken

De harde lockdown betekent dat niet-essentiële ondernemingen dichtgaan. Theaters, bioscopen, concertzalen, kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s, casino’s en tattooshops moeten er allemaal aan geloven. Andere niet-essentiële winkels als kleding- en doe-het-zelfzaken mogen wel openen voor het zogenaamde ‘click and collect’, wat betekent dat je (online) bestelt en vervolgens je bestelling afhaalt. 

Kerstdagen

Naast het sluiten van niet-essentiële winkels worden ook de regels voor huisbezoek aangepast. Zo mag je sinds afgelopen zondag nog maximaal twee volwassenen ontvangen. Tijdens de kerstdagen geldt een maximumaantal van vier volwassenen. Deze regels gelden niet alleen binnenshuis, want ook buiten mag je maar met maximaal twee personen samen zijn. Net als de bezoekregeling is er een uitzondering tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling, dan geldt een groepsgrootte van maximaal vier.

Het beoefenen van sport wordt eveneens verder aan banden gelegd. Zo mogen personen ouder dan 18 jaar alleen buiten sporten, met maximaal één ander persoon op 1,5 meter afstand. Voor kinderen van 17 jaar of jonger geldt dat zij wel in grotere groepen mogen sporten in de buitenlucht. De nieuwe maatregelen gelden tot ten minste 14 januari 2022.

Geen antwoorden

Zoals gebruikelijk kreeg de pers aan het einde van de persconferentie de gelegenheid om vragen te stellen. Op sommige vragen moesten Rutte, Van Dissel en De Jonge het antwoord echter schuldig blijven. Zo vroeg een journalist naar het eerder sluiten van supermarkten, waardoor het gedurende de openingstijden drukker wordt. Wat is daar de logica van? Antwoord Rutte: “Ik zou het niet weten. Zo hebben we het de vorige keren ook gedaan.” Ook vroeg iemand: “Een volledig gevaccineerd persoon is onvoldoende beschermd tegen de omikron-variant, maar als je een nieuwe dosis van hetzelfde vaccin neemt, ben je wel weer voldoende beschermd. Hoe kan dat?” Van Dissel: “Een hele interessante vraag. Het korte antwoord luidt: dat weten we op dit moment niet.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant