De bieb biedt veel meer dan alleen boeken, aldus (vlnr.) Ardy, Carolien en Lilian. (Foto: Jurgen van Hoof)
De bieb biedt veel meer dan alleen boeken, aldus (vlnr.) Ardy, Carolien en Lilian. (Foto: Jurgen van Hoof)

In de bieb is het niet alleen maar boeken lezen

Algemeen 206 keer gelezen

VALKENSWAARD – Corona heeft misschien wel een positief effect op het aantal mensen dat leest, zo vermoeden ze bij Bibliotheek Valkenswaard. Maar de bieb biedt veel meer dan enkel boeken lezen.

door Ton van Helvoort

Vrijwel elk dorp of stad heeft een bibliotheek. Dat geldt ook voor Valkenswaard waar het onderdeel is van Bibliotheek de Kempen. Daarbij zijn, naast Valkenswaard, acht andere gemeenten aangesloten: Bergeijk, Maarheeze, Eersel, Bladel, Hapert, Budel, Oirschot en Reusel.

Een bibliotheek verzamelt, beheert en ontsluit documenten en stelt ze ook beschikbaar. Elke keer opnieuw blijkt dat lezen ontzettend belangrijk is. “Het klinkt misschien raar”, zegt Lilian, die met Ardy en vrijwilliger Carolien dagelijks in de bibliotheek in Valkenswaard te vinden is. “We zitten hier op een prachtige locatie in De Hofnar en zijn vrijwel voor iedereen gemakkelijk te bereiken. We hebben ervaren dat men juist nu met corona het lezen weer meer gaat waarderen.” Lezen stelt je immers in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in andere landen, ook als die ver weg liggen en over mensen met een andere achtergrond. Daar komt nog bij dat lezen ontzettend goed is voor de hersenontwikkeling.

Veel bezoekers

“Onze bibliotheek”, zegt Lilian, “is al vanaf oktober 1999 gevestigd op het huidige adres in De Hofnar. We kunnen gelukkig zeggen dat er dagelijks veel bezoekers binnenlopen. Daarbij worden wij ondersteund door 36 vrijwilligers die meestal ook de vragen van de bezoekers kunnen beantwoorden. Overigens hoeft men geen lid te zijn van onze bibliotheek om toch van veel mogelijkheden gebruik te kunnen maken. Het is al lang geen leeszaal meer zoals we die in het verleden kenden.” Zo worden er bijvoorbeeld dagelijks enkele dagbladen neergelegd. “De tijd dat er in de lokale bibliotheek alleen boeken konden worden afgehaald ligt gelukkig al redelijk ver achter ons. We zijn intussen echt een dienstverlenende instelling geworden, waar bekwame medewerkers alle hulp geven als dat nodig is.”

Denk bijvoorbeeld aan de actie Klik en Tik. Een oefenprogramma dat via filmpjes stap voor stap uitlegt hoe de personal computer en internet werken, hoe men formulieren invult en websites leest. Men werkt in eigen tempo en wordt begeleid door een ervaren vrijwilliger. “Het is echt een aanrader”, zegt Lilian, “en dat vooral voor iedereen die weinig ervaring met de computer heeft en dat dan gratis kan leren. Wij denken dat vooral voor ouderen dit een prima oplossing kan zijn.” Ardy vult aan: “We geloven dat er toch nog veel mensen zijn die denken dat de lokale bibliotheek er alleen is voor het lenen van boeken. Zo’n denken is echter een zeer goede reden om toch een keer bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren wat er allemaal mogelijk is.”

Beperkt open

Zo heeft ook de actie Walk & Talk inmiddels best veel bekendheid gekregen. Het doel daarbij is te helpen bij de zoektocht naar (ander) werk. Er zijn zo echt tal van mogelijkheden in onze bibliotheek. Vanwege de coronamaatregelen zijn de openingstijden van de bibliotheek enigszins beperkt. Het is dan ook verstandig vooraf te informeren via telefoon: 040-2012504.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant