Het zicht vanuit de kerktoren waar normaliter de snoepregen begint. (Foto: Jurgen van Hoof)
Het zicht vanuit de kerktoren waar normaliter de snoepregen begint. (Foto: Jurgen van Hoof)

Ook dit jaar geen snoepregen uit de Nicolaaskerk

Algemeen 152 keer gelezen

VALKENSWAARD – Opnieuw regent er geen snoep vanuit de Nicolaaskerk in Valkenswaard. De kersttraditie gaat wederom vanwege de coronamaatregelen niet door.

door Ton van Helvoort

In 1989 nam de inmiddels overleden Jo van Leeuwen het initiatief om na een onderbreking van jaren de snoepregen uit de kerktoren op de Markt in Valkenswaard in ere te herstellen. Zo zagen kinderen op 28 december het snoep letterlijk uit de lucht vallen. Op die dag werd immers nog altijd Onnozele Kinderen gevierd, vroeger een belangrijke feestdag binnen de katholieke kerk. 

De ouderen zullen zich ongetwijfeld nog herinneren dat op die 28e december kinderen thuis de baas waren. Ze trokken vaak gekleed als volwassenen langs de deuren om geld en snoep te vragen. Waar veel oude tradities verdwenen, werd deze herinnering toch in ere hersteld door dat initiatief van Jo van Leeuwen.

Klokken luiden

De organisatie is intussen overgenomen door Ruud van Haren, die samen met anderen die ook op 28 december jarig zijn zorgde dat de snoepregen weer werd gehouden. Als dan ook op die dag om 10.30 uur de klokken gaan luiden, is dat een teken dat er honderd kilo snoep vanuit de galmgaten van de Nicolaaskerk naar beneden wordt gestrooid. Het is echt een geweldig feest en dat niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders en oma’s en opa’s die eveneens massaal aanwezig zijn. Omdat tijdens de snoepregen kinderen tot vier jaar het risico lopen zich in het gedrang te bezeren, worden er voor hen onderaan de toren zakjes met snoep uitgereikt.

“Het is echt een leuk gezicht”, zegt Van Haren, “het is dan ook ontzettend jammer dat nu voor het tweede jaar op rij de snoepregen niet door kan gaan. Ook nu is corona weer de spelbreker. Omdat wij van mening zijn dat deze traditie nooit meer mag verdwijnen, zullen we over één jaar op woensdag 28 december 2022 toch weer klaar staan om de snoepjes letterlijk uit de lucht te laten vallen.” Natuurlijk is het nog allemaal ver weg, maar intussen heeft de organisatie dan ook weer tijd om nieuwe vrijwilligers te zoeken. Inwoners van Valkenswaard die op 28 december jarig zijn, worden uitgenodigd contact op te nemen. “We kunnen nog best wat nieuwe medewerkers gebruiken. Wij zijn ervan overtuigd dat als je één keer de gezichtjes van de kinderen hebt gezien bij het opvangen van het snoep, dan breekt je hart en wil je absoluut meedoen.”

Nooit verloren

Volgens opgave van de gemeente Valkenswaard zijn er nog 59 inwoners van 18 jaar en ouder die op 28 december jarig zijn. “We kennen ze niet”, zegt Van Haren, “maar we doen toch een beroep op hen. Het is echt geweldig en dankbaar werk en dat voor één dag in het hele jaar. Laten we er samen voor zorgen dat het initiatief van Jo van Leeuwen om op 28 december de snoepjesregen te houden blijft bestaan. Het is echt iets dat nooit verloren mag gaan.” Voor meer informatie en aanmelden kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Van Haren via 06-27020048.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant