Kinderen van OBS 't Smelleken haalden ruim 4.700 euro op voor Stichting Kinderen Kankervrij.
Kinderen van OBS 't Smelleken haalden ruim 4.700 euro op voor Stichting Kinderen Kankervrij.

OBS ’t Smelleken zet zich in voor Kika

Algemeen 324 keer gelezen

VALKENSWAARD - Kinderen van OBS ‘t Smelleken in Valkenswaard hebben geld opgehaald voor stichting Kika. Dat deden ze onder meer met een sponsorloop. “Het enthousiasme van de kinderen was heel speciaal.” 

door Ton van Helvoort

In ons land krijgen elk jaar kinderen tussen de 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Door de verbeterde zorg is in de afgelopen tien jaar de overlevingskans voor kinderen enorm toegenomen. Gelukkig worden er regelmatig op diverse plaatsen acties ondernomen om geld in te zamelen. Bij Openbare Basisschool ’t Smelleken in Valkenswaard werd onlangs bij de taallessen aandacht besteed aan een manier waarop je een bepaald goed doel kunt helpen, met onder meer sponsorgeld. “De kinderen”, zegt Roel Coenen, leerkracht groep 7a, “waren direct enthousiast en stelden voor zo’n sponsoractie voor Kika (Stichting Kinderen Kankervrij, red.) te houden. Dat enthousiasme was wel heel speciaal, omdat een klasgenote, Aimee, een hersentumor heeft.”

Omdat het om een relatief goedaardige tumor gaat, is Aimee sinds een half jaar een traject met chemotherapie gestart en dat voor de duur van ongeveer anderhalf jaar. Ondanks dat ze een zéér positieve instelling heeft, zijn er ook dagen dat ze thuisblijft omdat ze zich niet lekker voelt. “Het is overigens geweldig om te zien”, zegt Coenen, “hoe haar klasgenoten haar waar nodig ondersteunen.”

Zelf aan de slag

Mede door een actiemaand die in september in het Prinses Maxima Centrum werd gehouden, kwam Aimee met het idee om samen met de klas iets te ondernemen. Er werd direct enthousiast gereageerd. Een ding stond wel voorop: de klassen gaan zelf zo’n actieweek organiseren en gaan ook zelf een sponsorloop houden. “Het was echt uniek om te zien”, zegt Coenen, “hoe de kinderen uit de groepen 7 de organisatie ter hand namen. Om ook de rest van de school erbij te betrekken, gaf men in de andere klassen een presentatie over Kika.”

Op 15 november was het dan zover. Een van de acties was het inleveren van plastic flessen. Dat werd een groot succes, uiteindelijk werden er ruim 1.300 flessen verzameld. Woensdag 17 november was de grote dag voor de groepen zeven. Toen konden ze immers zelf hun steentje bijdragen tijdens de sponsorloop. Vooraf aan deze dag hadden ze vrienden en kennissen gezocht die hen wilden sponsoren. Dat gebeurde per rondje hardlopen van 400 meter rond het Wilhelminapark, en dat allemaal voor de Stichting Kika. Het startschot voor deze unieke sponsorloop werd gegeven door burgemeester Ederveen. “Het was echt geweldig zoals de juffen en meesters en heel veel vrijwilligers klaarstonden om alles in goede banen te leiden. De kinderen werden luid aangemoedigd om nog een extra rondje van 400 meter te lopen. Het was echt hartverwarmend.”

Uiteindelijk was het resultaat dat de kinderen gemiddeld 7.500 meter per persoon hadden gerend. Een geweldige prestatie en het resultaat lag dan ook ruimschoots boven de verwachtingen. Gedurende de week werd steeds duidelijker dat niet alleen veel kinderen, maar ook veel ouders betrokken waren bij deze actie. Uiteindelijk is er tot 2 december gedoneerd en daarna is het totaalbedrag bekendgemaakt. Er werd door ‘t Smelleken en dan in het bijzonder door de groepen 7 een bedrag ingezameld van 4.740 euro . Hiermee kan Kika weer verder investeren in onderzoek naar diverse soorten kinderkanker en zo wordt genezing wellicht weer een stapje dichterbij gebracht. Aimee zal de cheque binnenkort persoonlijk overhandigen aan de medewerkers van het Prinses Maxima Centrum. Met haar kan iedereen terecht heel trots zijn. OBS ‘t Smelleken heeft laten zien waar kleine kinderen echt heel groot in kunnen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant