Meneer Pasha in zijn speel-o-theek, die hij aan het einde van het jaar noodgedwongen definitief sluit. (Foto: Jurgen van Hoof)
Meneer Pasha in zijn speel-o-theek, die hij aan het einde van het jaar noodgedwongen definitief sluit. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Meneer Pasha sluit deuren van Speel-O-Theek Valkenswaard

Algemeen 269 keer gelezen

VALKENSWAARD – ‘Speel-O-Theek Valkenswaard helpt kinderen uit gezinnen in Valkenswaard zich spelenderwijs te ontwikkelen. Bij ons kunt u speelgoed lenen dat aansluit bij de ontwikkeling van uw kind. Want ieder kind heeft recht op spelen!’ Sinds 2014 was dit de drive voor meneer Pasha om kinderen van nul tot twaalf jaar te voorzien van speelgoed. Op 31 december sluit de speel-o-theek aan de Karel Mollenstraat Zuid zijn deuren. Definitief.

door Willem-Jan Schampers

“We zijn negen maanden dicht geweest”, klinkt Pasha bedrukt. “Na corona kwamen er nog maar zo weinig kinderen – met hun ouders – dat we besloten om tijdelijk te sluiten. We beschouwden het als een flinke dip, maar hadden gedacht dat het nu wel weer zou aantrekken. Dit is echter niet het geval.” 

De initiatiefnemer van de speel-o-theek kijkt mistroostig voor zich uit. In het pand dat vol staat met allerlei soorten speelgoed, is het angstvallig stil. “Financieel is het gewoon niet meer te doen. Daarom moeten we stoppen.”

Gratis speelgoed

Het plezier is weg, dat is duidelijk. Pasha: “Je hoort mij niet klagen, maar het is de realiteit. Ik ben er even heel emotioneel over geweest, heb een potje zitten janken en heb God toen om raad gevraagd. Natuurlijk had ik graag doorgegaan, maar de vaste kosten lopen gewoon door, terwijl er niks binnenkomt. Vandaar dat we hebben besloten om al het speelgoed gratis weg te geven. Een mooie gelegenheid voor ouders om hun kinderen voor Sinterklaas of Kerst te voorzien van wat extra speelgoed. Ze kunnen het hier voor niks komen ophalen. En houden. Elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en anders even bellen met 06-24871446.”

Blijdschap

Het speelgoed dat na 31 december nog overblijft gaat naar een bevriende organisatie, die de spullen verder gaat verdelen. Eventueel ook in het buitenland. Pasha: “En dan komt er een einde aan een hele leuke periode. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Het was geweldig om te zien hoe kinderen hier binnenkwamen en met volle overgave gingen spelen. Die blijdschap en die reacties waren onbetaalbaar. Nu is het over en ga ik me richten op andere dingen. Gelukkig heb ik nog wat hobby’s: tekenen, schilderen en zwemmen. En mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ga me niet vervelen, maar ik ga de speel-o-theek wel missen …”

Uit de krant

Uit de krant