Wethouder Theo Geldens (r) was zaterdag in de weer als glazenwasser. (Foto: Jurgen van Hoof)
Wethouder Theo Geldens (r) was zaterdag in de weer als glazenwasser. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Metamorfose voor Westerhovenseweg

Algemeen 172 keer gelezen

DOMMELEN - Drie maanden lang is er gewerkt aan de herinrichting van de Westerhovenseweg in Dommelen. In die periode is er heel wat stof neergedaald in de woonstraat. Daarom werden de bewoners zaterdag door de gemeente Valkenswaard verrast met een gratis autowasbeurtcoupon en een schoonmaakbeurt van de glazenwasser.

door Roy de Leijer

Met bijna vijftig woningen had het glazenwassersbedrijf van Josh van Steen zaterdag een flink klus voor de boeg. Niet alleen de ramen, maar ook de zonnepanelen aan de voorzijde van de woningen kregen een poetsbeurt. De glazenwassers kregen daarbij hulp van wethouder Theo Geldens.

Hij waste de ramen van de woning van Kees en Monic Pijs. Het echtpaar is blij met de herinrichting. Monic: “Het zou heel fijn zijn als er voortaan niet harder dan 30 kilometer wordt gereden. Ook hopen we op minder vrachtwagens.”

Complete metamorfose

De Westerhovenseweg heeft een complete metamorfose ondergaan. In totaal is er een tracé van ongeveer 700 meter onder handen genomen. De brede rijbaan is versmald tot ruim zes meter. Daarnaast is de snelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur. In het midden van de nieuwe weg ligt een overrijdbare betonnen rijbaanscheiding om de snelheid terug te brengen. En in het trottoir zijn nieuwe parkeervakken geïntrigeerd.

Aan de westzijde moeten nog bomen worden geplant. Verder komt er doorlopende haagbeplanting tussen de rijbaan en het vrijliggend fietspad (in twee richtingen) aan de oostzijde. Bij het nieuwe voorrangsplein ter hoogte van de Mgr. Smetsstraat is er voor fietsers een oversteek met verkeerslichten. Het fietspad loopt straks onafgebroken door tot in het centrum van Valkenswaard. Ook sluit het nieuwe tracé aan op het Holzerpad.

Automobilisten zullen moeten wennen aan de nieuwe weg, verwacht Geldens: “Ze krijgen het gevoel dat ze in een andere omgeving terechtkomen. De weg afschalen lukte niet alleen met borden, daarvoor moest ook het wegprofiel op de schop. Door het stille asfalt is er bovendien minder geluidsoverlast. Het helpt daarbij enorm dat de snelheid is afgewaardeerd tot maximaal 30 kilometer per uur.”

Inwoners denken mee

De werkzaamheden houden nauw verband met de nieuwe N69, die aansluit op de A67 bij Veldhoven. Door de nieuwe verbinding worden de straten in Dommelen drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is de afgelopen jaren gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van verschillende wegen. “Inwoners hebben hier uitgebreid over mee kunnen denken. Ook nu blijven we met hen schakelen, bijvoorbeeld over het groenplan”, vertelt Geldens.

Overlast

De Westerhovensweg is het eerste tracé dat wordt opgeleverd. Hierna volgen de Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en de Dommelseweg. Die worden in 2022 en 2023 aangepakt. De nieuwe N69 zorgt ervoor dat ook buurgemeenten hun wegen moeten aanpassen. Geldens: “Dat gaat gepaard met de nodige overlast. Iedereen is er namelijk mee in de weer. Ook omliggende gemeenten als Bergeijk en Eersel.”

Er moeten nog wat werkzaamheden bij het Brouwerijplein worden afgerond voordat de vernieuwde Westerhovenseweg voor iedereen toegankelijk is. Naar verwachting wordt de weg omstreeks 10 december heropend.

Uit de krant

Uit de krant