Piet van Lindt in zijn zaak van Curiosa en Brocante aan de Kerkweg 25 in Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof)
Piet van Lindt in zijn zaak van Curiosa en Brocante aan de Kerkweg 25 in Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Aan de Kerkweg 25 stond de deur altijd open

Algemeen 236 keer gelezen

VALKENSWAARD - Elk dorp in ons land heeft wel een markante inwoner die meestal dan ook niet onopgemerkt is gebleven. In Valkenswaard was zo iemand ongetwijfeld Piet van Lindt, die afgelopen week overleed. Hij vierde onlangs nog zijn 83e verjaardag.

door Ton van Helvoort 

Piet was een handelaar in antiek en een ondernemer die al meer dan vijftig jaar een zaak had aan de Kerkweg 25 in Valkenswaard. Daar waren ook zijn magazijn en werkplaats. Vrijwel elke vierkante meter was bezet, met uitzondering van een klein plekje bij binnenkomst. En op dat plekje ontving Piet elke dag zijn bezoekers. 

Dat waren er veel, die echter niet altijd voor zijn handel kwamen maar gewoon om gezellig met Piet te buurten. Niet voor niets werd zijn werkplaats dan ook het Praathuis genoemd. Hij was daar best trots op. Het eerste dat men doorgaans vroeg was: ‘Piet, heb je nog nieuws?’ Zo zei hij vaak dat hij geen krant nodig had, want hij werd immers dagelijks op de hoogte gehouden van de allerlaatste nieuwtjes uit Valkenswaard en omgeving.

Goede dingen van het leven

Ondanks dat Piet ook veel verdrietige dingen heeft meegemaakt probeerde hij toch altijd de goede dingen van het leven te zien. Hij ging er de laatste jaren al niet meer op uit voor zijn handel. Dat was niet nodig want hij kreeg meer als voldoende aanbod, en ging zich dan ook wat meer toeleggen op spullen uit grootmoeders tijd. Met het verstrijken van de jaren ging de gezondheid van Piet steeds verder achteruit. Toch bleef hij ondernemer want zijn zaak was zijn levenswerk.

Niet behandeld

Ondanks adviezen van artsen wilde hij niet behandeld worden. Zij dochter Carlyne heeft daar vaak met hem over gesproken, maar hij bleef dan aan zijn besluit vasthouden. “Mijn vader”, zegt Carlyne, “was een echte bikkel. Altijd maar werken en hij voerde tot op het laatst nog de regie over zijn zaak. Wat we zagen aankomen gebeurde dan ook. Het kon zo niet langer meer en hij werd drie weken geleden opgenomen in een hospice. Op dinsdag 2 november is hij daar overleden.” 

Paard en kar

Zo is er een einde gekomen aan het leven van een vriendelijke en hardwerkende ondernemer. Heel lang geleden reed hij nog met paard en kar vol aardappelen door Valkenswaard. Zo’n paard en kar waren voor die tijd toch een luxe.

Hij keek nog vaak terug op die periode waarin iedereen elkaar kende en een ander zijn zorgen ook jouw zorgen waren. Ondanks het verdriet is Carlyne ook trots op haar vader. “Hij heeft meerdere keren aangegeven dat zijn allergrootste wens, het doorzetten van de zaak aan de Kerkweg 25, in vervulling zou gaan. Wij”, zegt Carlyne, “zullen er alles aan doen om die wens te realiseren.”

In een eerder verhaal over Piet van Lindt stond boven het artikel: Als je het nergens vindt, ga dan naar Piet van Lindt. “En wij zullen zorgen”, zegt Carlyne, “dat zijn wens in vervulling gaat. Immers, niet alleen wij, maar ook veel anderen zullen hem enorm missen daar op dat stoeltje aan de Kerkweg 25.”

Uit de krant

Uit de krant