Leden van de vogelgroep van IVN Valkenswaard-Waalre zijn bezig met de oeverzwaluwwand.
Leden van de vogelgroep van IVN Valkenswaard-Waalre zijn bezig met de oeverzwaluwwand.

Vogelgroep IVN helpt zwaluwen

Algemeen 27 keer gelezen

VALKENSWAARD/WAALRE - De Vogelgroep van IVN Valkenswaard-Waalre heeft onlangs een oeverzwaluwwand geprepareerd bij de nieuwe weg N69 in Dommelen. 

De wand is voor het komende broedseizoen en wordt door leden van de vogelgroep onderhouden. Zij nemen ook het monitoren van de broedende wandbewoners voor hun rekening. Ieder jaar moeten de gebruikte nestgaten schoongemaakt worden om de groei van parasieten tegen te gaan. De nestgaten worden met een boor van zeventig centimeter uitgeboord en voorzien van vers zand. De oeverzwaluwen graven hierin zelf weer een nestgat met een lengte van veertig tot zeventig centimeter.

Waterpakken

Aangezien het water voor de wand vrij hoog stond is gewerkt met waterpakken aan. Doordat er van bovenaf de wand zuiver zand werd aangevoerd konden de mannen in het water de gaten razendsnel vullen met zand.

De prima samenwerking van de enthousiaste vogelwerkgroep ondanks de stromende regen zorgde ervoor dat de klus in twee uur was geklaard. Daarna was er nog een gezellig samenzijn met koffie onder de achterklep van een auto om te schuilen tegen het vele regenwater.

De oeverzwaluwen zijn nu dus welkom bij de nieuwe oeverzwaluwwand. De leden van de vogelgroep gaan ze op de voet volgen. De vogelgroep zorgt voor het onderhoud van de zwaluwwand, die eigendom is van Staatsbosbeheer.

Uit de krant

Uit de krant