Uitzicht op het centrum vanuit de toren van de Sint Nicolaaskerk in Valkenswaard.
Uitzicht op het centrum vanuit de toren van de Sint Nicolaaskerk in Valkenswaard.

Een ander gezichtsveld

Algemeen 255 keer gelezen

VALKENSWAARD - De nieuwe N69 is onlangs geopend voor auto’s en vrachtwagens. Dat moet zorgen voor een rustiger centrum in Valkenwaard. Wethouder Kees Marchal ging persoonlijk poolshoogte nemen vanuit de kerktoren van de Sint Nicolaaskerk en bekeek de situatie vanuit een ander gezichtsveld.

Er is hard gewerkt aan realisatie van de nieuwe Markt. De provincie was ondertussen bezig de nieuwe N69 te voltooien. Ook in de dorpen om Valkenswaard heen wordt gewerkt om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Dat zorgt ook voor de nodige overlast vanwege de wegafsluitingen.

“Echter, we moeten ons vasthouden aan het doel dat we straks bereiken: een nieuwe verkeersstroom via randwegen die onze dorpskernen hier en in omliggende dorpen gaat ontlasten”, aldus Marchal.

Even doorbijten

“Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, raak je gauw gewend aan de nieuwe situatie. Nu is het nog even doorbijten. De werkzaamheden aan de Westerhovenseweg zijn begin december klaar. De aanpassing van de andere wegen in Dommelen binnen dit traject zijn naar verwachting over twee jaar klaar. In het centrum beginnen we volgend jaar met de Eindhovenseweg. Alle werkzaamheden verrichten we in een zo hoog mogelijk tempo om de leefbaarheid en bereikbaarheid binnen onze gemeente zo snel mogelijk op orde te hebben.”

Thuiskomen

De oude N69 is op 12 mei officieel door de provincie overgedragen aan de gemeente Valkenswaard. “Alleen hierdoor was het mogelijk om het ‘hart van Valkenswaard’ terug te geven aan onze inwoners. Een plan waar jarenlang met heel veel mensen aan gewerkt is. Een plek waar we thuiskomen, elkaar ontmoeten en genieten van ons dorp, tijdens evenementen en op terrassen”, eindigt Marchal.

De nieuwe verbinding N69 (ook wel Westparallel genoemd) loopt van de Luikerweg ten zuiden van Valkenswaard, westelijk langs Dommelen tot aan de aansluiting met de A67 in Veldhoven. De 80-kilometerweg is bedekt met stil asfalt en heeft twee aparte rijstroken die gescheiden worden door een middenberm. Er zijn ruime beekdalpassages en er is een wildwaarschuwingssyteem geïnstalleerd. De bermen zijn versterkt en geschikt om bij pech stil te kunnen staan. De middenberm is in geval van calamiteiten overrijdbaar door de hulpdiensten. “Zo zijn er meer technische innovatieve duurzame snufjes aan de weg, die je zo op het eerste oog absoluut niet ziet”, aldus wethouder Marchal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant