Het ‘Striepers Parlement’ moet de Strieper en Strieperin meer inspraak geven. (Foto: Peter-Jan Hendrikx)
Het ‘Striepers Parlement’ moet de Strieper en Strieperin meer inspraak geven. (Foto: Peter-Jan Hendrikx)

‘Striepers Parlement’ zorgt voor meer inspraak

Algemeen 242 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het algemeen bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat heeft ingestemd met de oprichting van een nieuw orgaan binnen de georganiseerde carnaval in Valkenswaard. Met het zogeheten ‘Striepers Parlement’ wil de stichting de individuele Strieper en Strieperin meer inspraak geven. Een paar keer per jaar komt het parlement bijeen en worden gedachten, suggesties, ideeën en plannen besproken.

door Willem-Jan Schampers

“Hoe kunnen we de Striepersgatse carnaval (weer) naar een hoger plan tillen”, vraagt president Ron Hoogmoet zich hardop af. 

“Om antwoord te krijgen op die prangende vraag, hebben we de hulp van de carnavalsvierders in Valkenswaard nodig. Wat kan er beter? Wat moet er anders? En hoe kunnen we meer mensen ‘warm’ krijgen voor de georganiseerde carnaval? Misschien moeten we oude gewoonten of activiteiten nieuw leven inblazen, maar het kan ook zijn dat iemand met een compleet nieuw, briljant idee komt. Dit kan dan worden besproken in het Striepers Parlement en wellicht kan dan meteen actie worden ondernomen.”

Draagvlak

‘Draagvlak creëren’, in Valkenswaard twee woorden die wel vaker worden gehoord. Hoogmoet: “Je kunt als Strieper of Strieperin lid worden van het Striepers Parlement en dan ook daadwerkelijk meepraten over de (toekomst van) georganiseerde carnaval in ons dorp. Hierdoor kunnen we als stichting beter anticiperen op wat er leeft bij de individuele carnavalsvierders. Iedereen van achttien jaar en ouder kan lid worden. Het lidmaatschap kost 11 euro per jaar. Van dit geld worden de samenkomsten georganiseerd en krijgt elk lid een ereteken, om aan te geven dat hij of zij bij het Striepers Parlement hoort.”

Boerenparrelement 

Het Striepers Parlement is losjes geïnspireerd door het ‘Boerenparrelement’ in Oeteldonk. Toch zijn er de nodige verschillen. In Striepersgat kan iedereen van achttien jaar en ouder lid worden en dit is voor onbepaalde tijd (in Den Bosch wordt om de vier jaar gekozen). Bovendien is er geen minimum of maximum aan het aantal leden. Aanmelden voor het Striepers Parlement kan via: info@striepersgat.nl, onder vermelding van de contactgegevens. Een lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat neemt dan contact op.

Veranderingen

Dit nieuwe initiatief past in de veranderingen die de Stichting Carnavalsviering Striepersgat in de toekomst wil doorvoeren. Zo zijn ook de feestelijkheden rondom de bekenmaking van de nieuwe prins gewijzigd. Enigszins noodgedwongen - door de sluiting en sloop van zaal Lavrijssen - maar anderzijds ook vanwege de behoefte om te vernieuwen en tegemoet te komen aan de wensen van de hedendaagse carnavalsvierder. Hoogmoet: “Dit jaar wordt de prins nog gekozen door een select gezelschap van leden van de Stichting, de Raad van Elf en vertegenwoordigers van de Striepersgatse verenigingen. In de toekomst wordt dit breder getrokken. Of we dan nog steeds een prins kiezen of bijvoorbeeld iemand actief benaderen, moet nog worden besproken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant