Vlnr: Anni Janssen en Majo en Gerrit Klitsie. Zij zorgen ervoor dat de Sint weer in het IVN-gebouw kan worden bezocht. (Foto: Jurgen van Hoof)
Vlnr: Anni Janssen en Majo en Gerrit Klitsie. Zij zorgen ervoor dat de Sint weer in het IVN-gebouw kan worden bezocht. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

De Sint logeert weer bij het IVN

Algemeen 231 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was november 2020. Het IVN-gebouw aan de Bosstraat in Valkenswaard werd extra schoongemaakt want de Sint zou, evenals in voorgaande jaren, daar een paar nachten blijven slapen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten en het keurig gespreid bedje bleef al die dagen leeg.

door Ton van Helvoort

Een oude spreuk zegt: er is geen nacht zo donker of het wordt wel weer licht. “En die spreuk”, zegt Anni Janssen van het IVN, “wordt dit jaar werkelijkheid. Immers, de Sint en zijn Pieten hebben ons bericht dat ze vanaf woensdag 17 november weer enkele nachten in het IVN-gebouw blijven slapen.”

‘We hebben dat het afgelopen jaar ontzettend gemist’, aldus de Sint vanuit Spanje. ‘Zoals altijd breng ik mijn trouwe paard Americo weer mee. Daarnaast ontbreken natuurlijk ook de Hoofdpiet en de Regelpiet niet. Ik heb begrepen’, zegt hij, ‘dat ik nu alweer voor de zesde keer kom overnachten in Valkenswaard.’

Geweldig feest

De organisatie, die bestaat uit de Turfberg, het IVN en kinderboerderij De Kleine Meer, heeft ook nu weer haar medewerking toegezegd. Evenals in andere jaren zorgt Anni er samen met Majo en Gerrit Klitsie voor dat alles tot in de puntjes is verzorgd. “Toch”, zegt Anni, “blijven er wat beperkingen. Zo was de ontvangst al die jaren een geweldig feest. Sint en zijn Pieten werden met een koets opgehaald en bij het IVN door honderden kinderen enthousiast ontvangen. Dat kan nu helaas nog niet, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de Sint er wel is.”

Op die woensdag 17 november is hij met zijn Pieten van 14.00 uur tot 16.30 uur in zijn tijdelijke woon- en slaapplaats. Daar kan iedereen gewoon binnenlopen. “Hij heeft ons overigens al eerder een verzoekje gestuurd. Ondanks de omstandigheden brengt Sint toch best veel Pieten uit Spanje mee.” Maar er is ook nog veel werk en dus zoekt hij voor die dagen in Valkenswaard nog enkele hulppieten. Een telefoontje naar 06-22314812 is daarom welkom. “Wij als organisatie”, zegt Anni, “zorgen ervoor dat eventuele aanmeldingen bij de Sint terechtkomen.”

Pietenpad

Overigens gaan de activiteiten zoals in andere jaren wel in gebruikelijke vorm door. Zo is het Pietenpad voor de meeste kinderen niet onbekend, ook dat is dit jaar in gebruik evenals alle soorten spelletjes op de kinderboerderij. “Daarnaast kan het Pietendiploma worden behaald. En”, zegt Anni, “als men echt niet in de gelegenheid is om bij het IVN-gebouw langs te komen om de Sint te bezoeken, dan staat er vóór het IVN de inmiddels bekende rode brievenbus. Daar kan men dan een brief voor de Sint in doen.” Alle brieven worden door hem beantwoord, mits er een Nederlandse postzegel wordt bijgesloten.

De Sint en zijn Pieten zijn aanwezig op: woensdag 17 en 24 november en woensdag 1 december. Verder op zaterdag 20 en 27 november en zondag 21 en 28 november. Tussen 14.00 uur en 16.30 uur is men welkom.
“Wij als organisatie hopen dat de Sint en zijn Pieten weer veel kinderen welkom kunnen heten. Afgelopen jaren zijn deze dagen uitgegroeid tot één groot feest en dat zowel voor de Sint maar vooral ook voor de kinderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant