Er werd in de sfeervolle zaal gezellig gebuurt. (Foto: Jurgen van Hoof)
Er werd in de sfeervolle zaal gezellig gebuurt. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Middagje de Zonnebloem gelukkig weer mogelijk

Algemeen 325 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was vrijdag weer vanouds gezellig tijdens de buurtmiddag van de Zonnebloem, in de sfeervolle zaal van de ontmoetingskerk aan de Julianastraat in Valkenswaard.

door Ton van Helvoort

Alles was tot in de puntjes verzorgd en de ontvangst met een kopje thee of koffie met een heerlijk stukje vla zorgden al snel voor een gezellige middag, waarbij er druk door de gasten werd gebuurt. Dat kon gelukkig weer, want door corona was er ook voor de gasten van de Zonnebloem lang weinig mogelijk. 

‘Laten we, zoals gebruikelijk bij onze Zonnebloem, er echt van genieten’

Niets is te veel

De Zonnebloem in Valkenswaard is een plaatselijke afdeling van de landelijke vereniging. Men zet zich in voor langdurig lichamelijk zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. De afdeling heeft ongeveer 120 gasten en 60 vrijwilligers voor wie niets te veel is om het de gasten naar de zin te maken. En die genieten echt op zo’n middag. Mensen met dezelfde beperkingen zien en spreken elkaar en wat nog veel belangrijker is: ze zoeken ook in bepaalde gevallen troost bij elkaar. Dit soort middagen worden ook landelijk gehouden. In Nederland werken ruim 40.000 vrijwilligers voor de Zonnebloem. Zij bezoeken de mensen die door ziekte of handicap aan huis gebonden zijn. Er worden, zoals in Valkenswaard, tal van activiteiten georganiseerd waaronder ook aangepaste vakanties.

Warme woorden

Afgelopen vrijdag werd de middag geopend door Arianne Jeurissen van het plaatselijke bestuur. Met echte warme woorden verwelkomde zij de gasten en riep op om er een gezellige middag van te maken. “Want”, zei ze, “we hebben door de corona elkaar een poosje niet gehoord of gezien. Laten we, zoals gebruikelijk bij onze Zonnebloem, er echt van genieten.” En dat de Zonnebloem Valkenswaard nog steeds groeit, bleek uit de komst van een aantal nieuwe gasten. 

Namens de gemeente was wethouder Mieke Theus aanwezig. “Ik vind het echt superleuk om hier bij jullie te zijn”, aldus Theus. “Ik heb oprechte bewondering voor al die mensen die hier jarenlang vrijwilliger zijn. Dat is echt top! Ook in de coronatijd hebben zij zich achter de schermen voor de medemens ingezet. Daar mogen wij allemaal best trots op zijn.” De wethouder kwam nog met een positief bericht over de huidige locatie. Er waren geruchten dat deze weg zou gaan, maar de wethouder stelde iedereen gerust. Onder de vrijwilligers was ook gemeenteraadslid Marie-Therese Maas die bij bekenden en onbekenden gasten aanschoof. 

‘Ik heb oprechte bewondering voor al die mensen die hier jaren lang vrijwilliger zijn’

Plezier

Naast het gezellig buurten werden er drie prachtige dansjes gemaakt waaruit bleek dat het voor die vier niet de eerste keer was. Iedereen vond het echt geweldig. En zo verliep de eerste middag van de Zonnebloem afdeling Valkenswaard sinds het uitbreken van de corona weer uitstekend.

Nieuwe gasten en ook vrijwilligers zijn altijd welkom. “Het heeft ons geleerd”, aldus Arianne Jeurissen, “dat als men één keer is geweest men met veel plezier terugkomt. En dat geldt zowel voor de gasten alsook voor de vrijwilligers.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant