Ben Mondelaers met zijn erepenning in 'zijn' Valkerij en Sigarenmakerij Museum. (Foto: Jurgen van Hoof)
Ben Mondelaers met zijn erepenning in 'zijn' Valkerij en Sigarenmakerij Museum. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Kers op de taart voor museumdier Mondelaers

Algemeen 178 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was geen aprilgrap toen Ben Mondelaers op 1 april 2021 de voorzittershamer van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum overdroeg aan Kees Streng. Maar nog steeds blijft Mondelaers nauw bij het museum betrokken. De gemeentelijke erepenning die hij vorige week ontving, was wat dat betreft dan ook de kers op de taart.

door Ton van Helvoort

“Door de corona”, zegt Mondelaers, “is alles wat anders gelopen dan dat we ons hadden voorgesteld. Natuurlijk hebben ook wij als museum te maken gehad met allerlei beperkingen. Maar heel voorzichtig komen we toch weer uit het dal.” Mondelaers heeft zijn werk in al die jaren met veel plezier gedaan en zal, weliswaar wat op de achtergrond, actief blijven voor het museum. “Natuurlijk valt er voor mij heel veel weg, maar ik ben erg gelukkig dat er met mijn opvolger Kees Streng weer nieuwe inzichten komen.” 

‘Inwoners ervaren wat voor bijzonder cultureel erfgoed wij in ons midden hebben’

Natuurlijk staat men bij zo’n afscheid even in de schijnwerpers, maar Mondelaers wil erop wijzen dat er in het museum heel veel vrijwilligers zijn die weliswaar niet zo op de voorgrond treden, maar wel ongelooflijk goed werk verrichten. “We hebben echt een geweldig team met naast ereburger Jac van Gerven nu ook een vrijwilliger met een erepenning van de gemeente Valkenswaard. En noem mij maar eens een museum dat ons dat nadoet. Natuurlijk zijn we daar trots op, maar nog belangrijker is dat ook de inwoners van Valkenswaard ervaren wat voor bijzonder cultureel erfgoed wij in ons midden hebben.” 

Bekende Nederlanders

Overigens blijkt dat het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in de afgelopen jaren ook veel bekende Nederlanders heeft ontvangen. In 2004 opende staatssecretaris Pieter van Geel de expositie Zo Vader Zo Zoon Mollen, in 2006 kwam Hans Wiegel het totaal vernieuwde Sigarenmakerij Museum openen en minister Gerda Verburg opende in januari 2009 het vernieuwde Valkerij Museum.

“Ook een heel bijzondere dag was voor mij de officiële opening van de tentoonstelling Pracht en Praal in november 2020. Natuurlijk was ik verrast toen op maandag 7 september, tijdens een bijeenkomst van onze vrijwilligers in de foyer van de Hofnar, ook burgemeester Anton Ederveen en wethouder Mieke Theus aanwezig waren.”

‘Door de corona is alles wat anders gelopen dan dat we ons hadden voorgesteld’

Volkomen verrast

De reden van hun aanwezigheid werd al snel duidelijk. Theus overhandigde aan de volkomen verraste Ben Mondelaers de gemeentelijke erepenning van Valkenswaard. Zo’n erepenning kan worden toegekend bij gelegenheden van aanmerkelijk belang en langdurige aard van een persoon die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeente en de gemeenschap.

“Het lijdt geen enkele twijfel”, aldus burgemeester Ederveen, “dat deze erepenning volledig is verdiend.” Het was een mooi slot van een bijeenkomst waarbij zowel de nieuwe voorzitter Kees Streng alsook Ben Mondelaers met een brede lach elkaar spontaan de hand drukten. Kortom: de kers op de taart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant