Zo moet het nieuwe brandweermuseum er uit komen te zien. (Foto: Margry Arts Architecten)
Zo moet het nieuwe brandweermuseum er uit komen te zien. (Foto: Margry Arts Architecten)

Kick-off De Rode Haen met bijzonder NK

Algemeen 277 keer gelezen

VALKENSWAARD - Op zaterdag 2 oktober vindt aan de Maastrichterweg in Valkenswaard de kick-off van ‘De Rode Haen’ plaats. Vanaf dat moment wordt alles op alles gezet om geld, materialen en hulp in te zamelen om de brandweertoren achter de kazerne om te bouwen tot een interactief brandweermuseum.

door Willem-Jan Schampers

Op het terrein achter de kazerne en rondom de toren vinden er meerdere activiteiten plaats, om alle belangstellenden te informeren over het project en geld in te zamelen voor de bouw. De kick-off start om 10.00 uur en duurt de hele dag. Om 12.30 uur is er een officieel openingsmoment en een primeur: het Nederlands kampioenschap brandweerslanghangen. Het doel is simpel, blijf zo lang mogelijk hangen aan een brandweerslang. Een variant op het aloude ‘spijkerbroekhangen’.

Steffie Kuijken, namens het bestuur van stichting De Rode Haen: “We zijn een groep die bestaat uit (oud-)brandweervrijwilligers, enthousiastelingen en sympathisanten. Doel is om alles wat nodig is in het werk te stellen, om de transitie van ‘oude brandweertoren’ tot ‘interactief museum De Rode Haen’ te laten slagen. Er is hulp gezocht en gevonden in de hele Valkenswaardse samenleving. De stichting wordt al omringd door expertise, vakmensen en ambassadeurs. Alle lichten staan dus op groen, maar er is meer nodig. Met name financiële middelen.”

Nieuwbouw

De brandweertoren achter de kazerne in Valkenswaard dateert van 1954. In die tijd werden slangen in de toren te drogen gehangen als ze door de Valkenswaardse brandweervrijwilligers waren gebruikt om branden te blussen. Toen dit niet meer nodig was, gingen er stemmen op om de toren te slopen. “Gelukkig is daarvan afgezien”, zegt Steffie. “Sterker nog, het plan is opgevat om de toren op te knappen en uit te breiden met een mooie nieuwbouw. Onder de kenmerkende en passende naam De Rode Haen komt hier een modern en interactief brandweermuseum dat helemaal past bij nu, maar ook recht doet aan de historie van de brandweer én de toren.”
Michel Arts van Margry Arts Architecten: “De brandweerkazerne is voor veel Valkenswaardenaren zeker niet onbekend. Architectonisch gezien springt deze kazerne namelijk in het oog. Voor het nieuw te bouwen bijgebouw is daarom qua uiterlijk aansluiting gezocht bij de bestaande brandweerkazerne. Het bijgebouw wordt gesitueerd naast de monumentale toren. Door de nieuwe bebouwing los te koppelen door middel van een glazen portaal, wordt de toren behouden in de originele staat. De monumentale status wordt daarmee gewaardeerd en gewaarborgd.”

Het ontwerp kan worden gezien als een miniatuurversie van de brandweerkazerne, aldus de Valkenswaardse architect. “Het materiaalgebruik zorgt voor een naadloze aansluiting en een complementair geheel. De dynamiek en beweging die in het nieuwe bijgebouw zijn terug te vinden, geven het daarentegen wel een unieke uitstraling. De puien in de voorgevel waarborgen de openheid naar de binnenplaats en geven een blijvende blik op de kazerne. De rode metalen beplating vormt een soort schil en geeft dynamiek door de vormgeving. Twee kernbegrippen die tot uiting komen in het ontwerp en passen bij de brandweer: bescherming en snelheid.”

Brandweerslanghangen

Verenigingen, vriendengroepen en individuelen kunnen zich vooraf aanmelden om mee te doen aan het NK brandweerslanghangen. Gedurende de dag vinden er meerdere rondes plaats. Het team of de persoon die aan het einde van de dag bij elkaar opgeteld het langst is blijven hangen is Nederlands kampioen. De inschrijfkosten zijn vijftien euro. Meer informatie hierover en het inschrijfformulier zijn te vinden op www.derodehaen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant