Buurtschap Crescendo legt de laatste hand aan zijn creatie voor de corso van dit jaar. (Foto: Jurgen van Hoof)
Buurtschap Crescendo legt de laatste hand aan zijn creatie voor de corso van dit jaar. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Corso Valkenswaard: ‘In Bloei, maar dan toch net even anders’

Algemeen 42 keer gelezen

VALKENSWAARD – Komend weekend is het weer zover: Corso Valkenswaard, het gezelligste dahliafeest van Brabant. Het thema van dit jaar is: ‘…In Bloei!’ In verband met corona wordt het evenement op een andere wijze ingevuld. Geen rondtrekkende parade van wagens door de straten van Valkenswaard, maar achttien kleurrijke bloemenpodia en/of -objecten verspreid door het centrum van het dorp.

door Willem-Jan Schampers

De ‘dahlia-objecten’ zijn gemaakt door bouwgroepen, jeugdgroepen en andere vrijwilligersorganisaties. Het is de bedoeling dat de bezoekers zelf in beweging komen. Te voet of met de fiets. Dit kan komende zaterdag en zondag, van 12.00 uur tot 18.00 uur. Een plattegrond van de locaties (onder meer de Markt, de Corridor, vóór het gemeentehuis en in het Frans van Bestpark) staat op de website www.corsovalkenswaard.nl en in de (online) programmaflyer.

Het eerder bekend gemaakte thema ‘Wereldse feesten’ wordt doorgeschoven naar een ander corsojaar. Gabriella Buijs, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Valkenswaard: “We vinden dit thema alleen geschikt voor een rondtrekkende parade. We hebben daarom voor dit jaar gekozen voor een nieuw thema, namelijk: ‘… In Bloei!’. Een link naar het feest dat Corso Valkenswaard is en het opbloeien, steeds vrijer worden van belangrijke zaken uit onze samenleving.”

Toch anders

Volgens Gabriella staat iedereen achter het besluit om het dit jaar ‘net even anders’ te doen. “De stichting heeft, samen met de buurtschappen, besloten om het Corso dit jaar op een andere manier door te laten gaan. Blij, enthousiast om elkaar weer te ontmoeten, en om binnen de mogelijkheden die er zijn weer te gaan overleggen, tekenen, bouwen en elkaar opnieuw te vinden. We doen het dit jaar weer, maar dan net even anders.”

Vico Sweere, voorzitter van buurtschap Stadsebergen (in 2019 overall winnaar van het Corso en winnaar van de ED-Publieksprijs en de Vakmanschapsprijs) heeft hetzelfde gevoel. “Naarmate het weekend dichterbij komt, bespeur ik wel weer een soort van ‘corsokoorts’, maar daarvoor merkte ik echt dat de beleving bij onze bouwers toch anders is. De animo om naar de tent te komen was minder en de drive om er met z’n allen iets moois van te maken kwam wat aarzelend op gang. We beginnen donderdagavond om 19.00 uur met prikken, dus ik ben benieuwd.”

Stadsebergen heeft een object gebouwd dat bestaat uit 24 beweegbare panelen. Er zijn ongeveer honderdduizend dahlia’s nodig. “De gedachte achter ons ontwerp is dat door corona de wereld lange tijd ‘gesloten’ was. Gelukkig kan onze blik naar buiten nu langzaam weer steeds iets verder ‘open’. De panelen zijn twee dagen lang continue in beweging.” Naast het grote object, heeft ook de jeugd van Stadsebergen fanatiek gebouwd. “De stichting was zo onder de indruk, dat ze het nummer 18 op de deelnemerslijst hebben gekregen. Een heel groot compliment dus!”

Culinaire Corsowandeling

Op zondagmiddag wordt de Culinaire Corsowandeling gehouden. Geniet van heerlijke gerechtjes, tussen alle mooie dahliakunstwerken van Corso Valkenswaard. Op vier locaties in het centrum worden de gerechten geserveerd. Tickets zijn te koop via: eden-shop.nl/product/bloemencorso/.

Corso Valkenswaard verzorgt in het weekend een livestream. Op zaterdag wordt live verslag gedaan via de radio (online en met een eigen FM-frequentie). Op zondag vindt er, naast een radio-uitzending, ook een live tv-registratie plaats. De livestream is te volgen via www.bloemencorso.stream (deze is pas in het corsoweekend actief) of via de link op de website. Op zaterdag is er een livestream op de radio van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag vindt de livestream op de radio plaats van 11.00 tot 18.00 uur en via internet-tv van 12.00 tot 18.00 uur.

De winnaar van de editie in 2019 trekt door de straten van Valkenswaard. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)

Uit de krant

Uit de krant