Een speciaal actiecomité maakt zich hard voor verlaging van de maximumsnelheid. (Foto: Mariëlle Govers)
Een speciaal actiecomité maakt zich hard voor verlaging van de maximumsnelheid. (Foto: Mariëlle Govers) Fotografie MG

’Dit is voor de Waalreseweg écht te snel’

Algemeen 659 keer gelezen

VALKENSWAARD - Voor de veiligheid en leefbaarheid in dorpen en steden zou de snelheid op veel wegen binnen de bebouwde kom verlaagd moeten worden naar 30 kilometer per uur, zo vindt althans menig expert. In de Waalreseweg in Valkenswaard denken ze daar in ieder geval precies zo over. Een speciaal actiecomité pleit voor een betere verkeersveiligheid en hoopt ook de gemeente daarvan te kunnen overtuigen. Dat moet gebeuren tijdens een hoorzitting op 7 september.

door Ton van Helvoort

In de straten Waalreseweg en de Carolusdreef is het verkeer momenteel nog niet aan maximaal 30 kilometer per uur gebonden. Dat is best vreemd, omdat in de Staatscourant van 26 april 2021 staat vermeld dat alle wegen binnen de ‘ruit’ in het Mobiliteitsplan zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg (maximaal 30 km/u) en dat deze uiteindelijk ook als zodanig moeten worden ingericht.

‘Ook voor jonge gezinnen met kinderen ontstaat er echt een gevaarlijke situatie’

De Waalreseweg en Carolusdreef vallen in die ruit. Het is dan ook niet raar dat een groot aantal bewoners van beide genoemde straten zich ernstig zorgen maakt over de huidige situatie. Een actiecomité met naast Frans Luijkx onder meer ook Marius, Loes en Anita heeft inmiddels de strijd aangebonden met de gemeente Valkenswaard. Namens hen zal Luijkx op 7 september dan ook tijdens een hoorzitting het woord voeren. Intussen blijkt al dat er veel bewoners bij deze hoorzitting aanwezig zullen zijn. Het geeft nog eens extra aan dat ze echt boos zijn. In de woonhuizen van de actievoerders hangen op de meeste plaatsen al posters met een 30km/u-logo.

Foutieve beslissing

 “Wij denken”, zegt Luijkx, “dat de gemeente zal inzien dat haar besluit om de 50 km/u-snelheid te handhaven een absoluut foutieve beslissing is geweest. Overigens nemen wij aan dat het bovengenoemd besluit in de Staatscourant wellicht aan de aandacht van de bestuurders is ontsnapt. Bij ons heerst intussen de mening dat de Waalreseweg het ‘putje’ van Valkenswaard is geworden.” Het zijn volgens Luijkx geen fabeltjes dat er al enkele weliswaar oudere mensen zijn die de straat niet meer durven oversteken. “Dat is toch te gek voor woorden. Het dagelijkse autoverkeer is enorm toegenomen en vooral het vrachtverkeer dendert met die 50 kilometer of vaak nog harder over de klinkers. Wat kortgeleden nog fijne straten waren, daar wordt het woonplezier nu fors getemperd. Open ramen die frisse lucht moesten aanvoeren blijven nu noodgedwongen dicht.”

‘Bij ons heerst intussen de mening dat de Waalreseweg het ‘putje’ van Valkenswaard is geworden’

Inmiddels hebben ruim zestig bewoners zich bij de werkgroep aangesloten. “Gemeente Valkenswaard, hier kan men toch niet zomaar aan voorbij gaan. Doe ons een plezier”, zegt Luijkx, “en kom eens een kwartiertje bij ons binnen zitten. Het is echt lang genoeg om ons gelijk te bewijzen. Ook voor jonge gezinnen met kinderen ontstaat er echt een gevaarlijke situatie als die 50 km/u gehandhaafd blijft.” Luijkx zegt graag in Valkenswaard te wonen, maar dan moet dat wonen wel veilig zijn. “Wij vertrouwen er dan ook op dat de dames en heren die kennelijk over onze veiligheid moeten beslissen, begrip hebben voor onze situatie. En neem maar van ons aan dat er geen enkel weldenkend mens is die zo’n veilige 30 km/u niet zou willen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant