Naast de kermis in Budel stond het Mobiel Media Lab (Foto: Noortje de Vries)
Naast de kermis in Budel stond het Mobiel Media Lab (Foto: Noortje de Vries) Noortje de Vries

‘Die bril plaatst je echt op de vindplek’

Algemeen 336 keer gelezen

BUDEL/DOMMELEN – Het was afgelopen zondag 29 augustus 32 jaar geleden dat Wies Hensen verdween tijdens de kermis in Budel. Een dag later werd ze dood aangetroffen in een afgelegen sloot in Dommelen. De politie heeft de zaak nog steeds niet kunnen oplossen en vroeg daarom tijdens de kermis de hulp van het publiek.

door Noortje de Vries

Hij is niet te missen. De meterslange ‘Mobiel Media Lab’-bus die net buiten het kermisterrein in Budel staat. Hier kunnen kermisbezoekers zich met behulp van een virtual reality-bril verplaatsen naar de Loonderweg in Dommelen, de plek waar Wies Hensen in 1989 werd gevonden. De binnenkant van de bus is ingedeeld als klaslokaal. Er zijn tien stoelen met tafeltjes waar ieder een VR-bril op ligt. Aan de voorkant van ‘het klaslokaal’ hangt een scherm waar een uitlegvideo over de zaak van Hensen wordt vertoond. In deze video vertelt het forensisch opsporingsteam wat er tijdens de kermis is gebeurd, vertellen drie getuigen wat zij zich herinneren van die avond en stelt het forensisch opsporingsteam vragen die voor hen nog onbeantwoord zijn. 

VR-bril

Wanneer de video is afgelopen kunnen volwassenen vanaf 18 jaar de VR-bril opzetten, wat daarmee is te zien kan namelijk als schokkend worden ervaren. Je staat ineens niet meer in Budel, maar op de Loonderweg in Dommelen. Je ziet een bruggetje, een grasveld en aan de andere kant van de weg het plaats delict. Een eenzame laars, een aansteker en broek liggen verspreid over het gras, bandensporen zijn er te zien en in de berm ligt een pop die akelig veel op Wies Hensen lijkt. Alles is tot in de detail nagemaakt om de beleving zo echt mogelijk te maken. 

We hopen dat ze worden gestimuleerd om toch informatie te delen

Maar er is meer dan alleen maar rondkijken door de bril. Elk element, zoals de broek en laars, heeft een eigen korte video waarin het forensisch opsporingsteam ingaat op verschillende aspecten van de zaak. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld over het DNA dat is gevonden en de laars waar er nog steeds eentje van mist. Maar er worden ook vragen gesteld waar de politie nog antwoorden naar zoekt. Naderhand, wanneer alle beelden zijn afgespeeld en de bril afgaat, wordt het gesprek door een collega van het forensisch opsporingsteam gestart. Ze stellen vragen over datgene wat er te zien was en of er aan de hand van die beelden herinneringen naar boven komen.

Unicum

Het is voor het eerst dat deze techniek wordt gebruikt om het publiek in te zetten bij zo’n zaak. Dion Luijten, woordvoerder politie Oost-Brabant, is ervan overtuigd dat deze techniek zal helpen met het vinden van nieuwe aanwijzingen. “We vermoeden dat mensen die iets weten over de zaak een bepaalde emotie krijgen wanneer ze de bril opzetten. Dat er iets in hen gestimuleerd of gemotiveerd wordt waardoor ze toch informatie met ons willen delen, waarvan ze misschien wel 32 jaar lang hebben gedacht dat het niet belangrijk genoeg was.” Op het internet staan ook video’s die mensen kunnen bekijken om zo meer te leren over de cold case, maar volgens Luijten is dat niet te tippen aan de VR-bril. “Die bril plaatst je echt op de vindplek. Het doet iets heel anders met je dan wanneer je het op een beeldscherm voor je ziet.”
Wies Hensen werd op 29 augustus 1989 voor het laatst gezien op de kermis in Budel in gezelschap van twee of drie mannen. Daar is zij mogelijk bij hen in een busje gestapt. De volgende ochtend vonden voorbijgangers haar levenloze lichaam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant