Fabiënne van Erp (23) woog eerst 95 kilo, viel 35 kilo af en is nu bodybuilder. (Foto: Noortje de Vries)
Fabiënne van Erp (23) woog eerst 95 kilo, viel 35 kilo af en is nu bodybuilder. (Foto: Noortje de Vries) Noortje de Vries

Van haat naar liefde voor de sportschool

Algemeen 533 keer gelezen

VALKENSWAARD – De sportschool is niet voor iedereen de leukste plek om naartoe te gaan. Ook niet voor de 23-jarige Fabiënne uit Valkenswaard. Maar drie jaar geleden gooide ze het roer om toen ze zich doodongelukkig voelde in haar lichaam. “Ik ben er nu niet meer weg te slaan.” 

door Noortje de Vries

“Ik ben een echte stress-eter. Als er ook maar iets tegenzit of als er iets te vieren is dan begin ik met eten. Zonder te kunnen stoppen”, vertelt Fabiënne. “Een jaar of drie geleden merkte ik dat het helemaal misliep. Ik moest als begin twintiger naar de winkel met grote maten, want zelfs een maat 44 kreeg ik niet meer aan. Iedereen liep rond in van die leuke broeken met gaten en ik moest een stretchbroek aan, anders kreeg ik hem niet dicht. Dat was voor mij het punt om er verandering in te brengen.”

Van haat naar liefde

Fabiënne kocht een dieetboek en viel zo de eerste kilo’s af. “Toen ik eindelijk weer wat zelfvertrouwen had, ben ik begonnen met sporten. Ze gaven mij een schema en zo heb ik de liefde gevonden in de sportschool.” Nu moet ze er eigenlijk wel om lachen want die liefde was vroeger ver te zoeken. “Ik haatte sport als kind. Op de basisschool en middelbare school probeerde ik er altijd onderuit te komen: ‘Nee, ik heb mijn spullen niet bij’ of ‘nee, ik heb pijn aan mijn rug.’ Het is heel bizar als ik daarop terugkijk aangezien ik nu zo fanatiek ben.” Het fanatisme werd groter en ze merkte dat ze vastliep. Ze wilde meer dan ze aangeboden kreeg. Daarom ging ze op zoek naar een coach die haar kon begeleiden. Zo kwam ze terecht bij een bodybuilding-team in Eindhoven en daar heeft ze nu een coach.

Veel gemoedelijker

Bij bodybuilding komt misschien het beeld van grote gespierde mannen en vrouwen naar voren. Maar het is volgens Fabiënne zoveel meer dan dat. “Het is eigenlijk heel de levensstijl om het sporten heen. Je hebt mensen die elke week een uurtje gaan sporten, gewoon om fit te blijven. Bodybuilding zie ik meer als het bouwen van je lichaam.” Bij de nieuwe coach leerde Fabiënne meer en meer over de wereld van bodybuilding. Het bleek veel gemoedelijker en dat motiveerde haar om verder te gaan. “Er is geen haat of afgunst in de bodybuilding-wereld. Iedereen moedigt elkaar aan want het is mentaal en fysiek heel zwaar. Dat onderschatten mensen heel vaak.”
Wanneer Fabiënne aan ‘buitenstaanders’ vertelt dat ze aan bodybuilding doet, krijgt ze vaak reacties als ‘ja, maar je moet dan niet zo gespierd of breed worden’ of ‘ik vind het echt vies als vrouwen zo gespierd zijn.’ Fabiënne: “Ik vind het ook niet altijd even mooi, maar als je weet hoeveel werk erin zit dan kun je het veel meer waarderen. Als je weet waar die mensen in de weken daarvoor doorheen gaan, als je weet hoeveel discipline het vergt. Daarom is het fijn dat je heel veel support krijgt van je team.” Tegenwoordig is ze te vinden bij Paramount Fitness in Waalre. “De eigenaar Leon is in de bodybuilding bekend en hij is heel erg betrokken bij mijn doelen. Het is heel erg fijn dat ik nu een kleine sportschool heb waar ik iedereen ken en waar iedereen gemotiveerd naartoe gaat.”

Meer energie

Tegenwoordig loopt de bodybuilder veel zelfverzekerder door het leven. “Ik heb nu veel meer energie. Ik zit gewoon zoveel lekkerder in mijn vel. Het is veel leuker om kleding te kopen die leuk staat in plaats van gewoon past. Het is wel belangrijk dat het je past natuurlijk. En ik wil echt niet zeggen dat er een getal hangt aan schoonheid. Het is gewoon waar je je lekkerder bij voelt. Ik was niet minder mooi met 95 kilo, maar ik heb nu meer zelfvertrouwen dan eerder. Ik ben van 95 kilo naar 63 kilo gegaan. Als ik de foto’s van een aantal jaar geleden zie dan wil ik daar nooit meer naar terug. Het geeft mij motivatie om door te blijven gaan.”

Een van de foto’s van de bodybuilding-fotoshoot van Fabiënne van Erp. (Foto: frwrd. designs)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant