Natuurreservaat de Malpie tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. (Foto: Jurgen van Hoof)
Natuurreservaat de Malpie tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Op zoek naar minder vaak voorkomende planten

Algemeen 147 keer gelezen

VALKENSWAARD/BORKEL EN SCHAFT - Men kan het zo gek niet verzinnen of wandelen heeft een goede invloed op het humeur en ook op de gezondheid. Bij het IVN Valkenswaard-Waalre weten ze daar alles van. Komende zondag kunnen ze eindelijk weer hun vertrouwde wandeling naar de Malpie maken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het ook goed is voor je hart en bloedvaten. Bij de oudere mensen verkleint wandelen zelfs de kans op botbreuken en verbetert het de spierkracht. Dat is mede de gedachte achter de wandelingen die het IVN Valkenswaard-Waalre regelmatig organiseren. Het is weer de eerste keer sinds lange tijd dat zo’n publiekswandeling is toegestaan.

D’n Nieuwe Hof

Genoemd IVN is opgericht op 17 oktober 1967 als IVN afdeling Valkenswaard. In 2017 werd het 50-jarig bestaan gevierd waarbij intussen de afdelingen Aalst-Waalre in 2011 aangesloten waren. Het is best een grote afdeling van het IVN.

Men is actief op heel veel terreinen die te maken hebben met natuur en milieueducatie. Na de jaren 80 kreeg het IVN Valkenswaard een eigen onderkomen, dat werd D’n Nieuwe Hof. Het werd voor het grootste gedeelte gebouwd door de eigen leden met hergebruik van sloopmateriaal, waardoor de kosten relatief laag konden blijven. Het werd een prachtig en functioneel gebouw dat nog steeds is te vinden aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard.

Wandeling naar de Malpie

Een van de jaarlijks terugkerende activiteiten is een wandeling naar de Malpie. Dat is een natuurreservaat tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. Het is vooral bekend door het uitgestrekte heidegebied met grotere en kleinere vennen.
Door die prachtige natuur is het een geliefd wandel- en fietsgebied in Zuidoost-Brabant. Het is dan ook niet voor niets dat het IVN Valkenswaard-Waalre regelmatig wandelingen naar dit prachtige gebied organiseert.

Zo ook komende zondag kan men daarbij aansluiten. Het is weer de eerste keer sinds lange tijd dat zo’n publiekswandeling is toegestaan, eerder was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk. Men gaat op zoek naar onder meer de bloeiende klokjesgentiaan en de zonnedauw, het vleesetende plantje. Bij die wandeling zijn twee gidsen aanwezig waardoor er maximaal dertig bezoekers kunnen aansluiten.

Klokjesgentiaan

Er wordt om 14.00 uur gestart vanaf de noordelijke parkeerplaats in de Malpie. Dat is voorbij de Venbergse Molen aan de Molenstraat en is bereikbaar via een zandpad.

De wandeling voert door bos en langs vennen en de heide. Daarbij gaan de deelnemers op zoek naar planten die helaas niet meer zoveel voorkomen. Denk daarbij aan zonnedauw, klokjesgentiaan enzovoort. Deelname aan de wandeling is gratis. Men moet zich wel vooraf aanmelden via telefoonnummer: 040-2075670. Zorg voor dekkende kleding om te voorkomen dat stekende insecten de dag bederven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant