Een lange sliert van scootmobielers met begeleiders in de omgeving van Valkenswaard.
Een lange sliert van scootmobielers met begeleiders in de omgeving van Valkenswaard.

Scootmobielclub Valkenswaard is weer op pad

Algemeen 500 keer gelezen

VALKENSWAARD - Vaak hebben we niet in de gaten hoe vanzelfsprekend lopen is. Even naar de supermarkt of een korte wandeling, het zijn allemaal bezigheden waar men eigenlijk niet bij stilstaat.

Helaas kent ons land een groeiend aantal ouderen en mindervaliden die problemen hebben met lopen, maar toch graag zelfstandig willen blijven ondanks dat men slecht ter been is. Voor hen zou een scootmobiel een ideale oplossing kunnen zijn om nog boodschappen te kunnen doen of op familiebezoek te gaan. Voor het besturen van een scootmobiel heeft men geen rijbewijs nodig. De bediening is niet zo moeilijk en met een paar oefenritten kan men het besturen snel onder de knie hebben. Naar schatting rijden er rond de 300.000 scootmobielen in ons land. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen omdat mensen steeds langer thuis willen blijven wonen.

Het is alweer vijftien jaar geleden dat de helaas overleden Cor Boers met enkele anderen het initiatief nam om in Valkenswaard tot de oprichting van een scootmobielclub te komen. Na een wat rustige start groeide de vereniging uit tot een volwaardige groep leden en vrijwilligers waarvan Joop van Appeldorn de huidige ambitieuze voorzitter is. De vereniging stelt zich tot doel de omstandigheden van de scootmobielrijders te verbeteren en hen eventueel uit hun sociaal isolement te halen, door activiteiten die er op gericht zijn om hen meer veiligheid en plezier te bieden. “Dat klopt helemaal”, zegt Tilly Wijnen, “en je kunt dan ook al vijftien jaar lang regelmatig een sliert van scootmobielrijders door Valkenswaard zien rijden. En dat dan bij voorkeur door de prachtige omgeving van ons mooie dorp. Na de vele beperkingen door de corona zijn we onlangs weer begonnen om van onze routes te genieten. Dat hebben we echt heel erg gemist. Het is een fantastisch gezelschap in allerlei leeftijdsklassen.”

Normaal start de reis om 10.00 uur bij Buurthuis ‘t Huukske in de Klappermanstraat. In de loop van de voormiddag is er koffie of thee met meestal een stukje vlaai en dat op een afgesproken plaats. Natuurlijk kunnen de magen daar niet voldoende mee gevuld worden en daarom wacht er op een eerder afgesproken plaats een heerlijke kop soep met stokbrood. Dat wordt allemaal ruim van tevoren door de route-uitzetters geregeld, die er steeds in slagen om prachtige routes uit te zetten. Men komt nu op plaatsen waar men in zijn eentje met de scootmobiel niet heen zou gaan.

Kundige EHBO’er

Zo’n tocht kan overigens alleen maar slagen als er voldoende verkeersbegeleiders bij zijn, zodat er altijd en overal veilig kan worden overgestoken. Naast de vrijwilligers uit de verpleegzorg ontbreekt natuurlijk ook een kundige EHBO’er niet. Mocht een scootmobiel met een mechanisch defect stil blijven staan dan wordt een aanhanger in Valkenswaard opgeroepen die daar gedurende de hele rit stand-by staat. “Onze vrijwilligers”, zegt Wijnen, “bezorgen alle deelnemers elke keer een geweldige dag. Maar toch zijn we daarbij afhankelijk van voldoende vrijwilligers en daar maken we ons als vereniging nog weleens ongerust over. Willen we ook in de toekomst dit prachtige werk kunnen blijven doen, help ons dan. Maar ook zijn nieuwe leden nog van harte welkom, want ook daar kunnen we nog best een aantal nieuwe scootmobielers erbij hebben. Het is een geweldige mix van vrijwilligers en rijders met een scootmobiel.”

De eerstvolgende routedagen staan gepland op woensdag 25 augustus en 15 en 29 september. Zet die stap nu en men zal er geen spijt van hebben. Een telefoontje naar voorzitter Joop van Appeldorn via 06-23895050 kan de eerste stap zijn op weg naar echt iets moois.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant