Bas Coppelmans aan het woord tijdens de opening van het Groen Klimaatplein. (Foto: Joyce van Dijk)
Bas Coppelmans aan het woord tijdens de opening van het Groen Klimaatplein. (Foto: Joyce van Dijk) Joyce van Dijk

Groen Klimaatplein met advies voor duurzame tuin

Algemeen 288 keer gelezen

VALKENSWAARD - Tuincentra in Nederland krijgen jaarlijks 60 miljoen bezoekers. Ze zijn een eldorado van sfeer en groen. Als bezoeker is het dan ook best lastig te kiezen en te bedenken wat men voor de natuur kan doen. In Valkenswaard worden zij nu een stuk wijzer. Vorige week dinsdag werd bij Tuincentrum Coppelmans namelijk officieel het Groen Klimaatplein geopend.

De meesten komen naar een tuincentrum omdat ze in en om het huis bezig zijn. “Het is dan ook mede onze taak hen te informeren”, zegt Bas Coppelmans van het gelijknamige Tuincentrum aan de Nieuwe Waalreseweg in Valkenswaard, “en hen enthousiast te maken om met hun tuin aan de slag te gaan. Vergeet niet dat er alleen al in Nederland 5,5 miljoen tuinen zijn van allerlei afmetingen. Mede daarvoor is het Groen Klimaatplein ontworpen. Het Plein staat op een plaats in onze zaak waar normaal gesproken iedereen langs komt. Wij willen als branche een beweging creëren waarmee wij tuinbezitters helpen en zelfs verleiden om hun tuin groen en gezond voor mens en dier in te richten.”

Parallel

Volgens Coppelmans lopen de belangen daarbij parallel. “Immers, de bezoekers willen wel maar weten vaak niet hoe. Daar moet verandering in komen. Natuurlijk is het ons werk en deels een bron van inkomsten, maar als Tuincentrum Coppelmans ondersteunen wij de opzet en doelstelling van zo’n Groen Klimaatplein van harte.”
Samen met de gemeenten Waalre en Valkenswaard alsmede Waterschap De Dommel is volgens Coppelmans een uitstekende samenwerking ontstaan. “Het is overigens een landelijk initiatief waarbij intussen veel ondernemers uit onze branche zijn aangesloten. Op het Klimaatplein kunnen bezoekers onder meer voorbeelden zien hoe men water in zijn tuin kan opslaan en zo nodig ook weer kan laten weglopen.” Ook adviezen over plantencombinaties in de tuin en dat in plaats van tuintegels worden deskundig toegelicht.

Hevige regenval

Wethouder Maarten Pieters van de gemeente Waalre wijst op wat inwoners zelf kunnen doen voor een beter klimaat. Denk daarbij, zoals al eerder gezegd, aan een fijne leefomgeving door tegels te vervangen door groen. Pieters wordt daarbij ondersteund door wethouder Theo Geldens van de gemeente Valkenswaard. “Met de hevige regenval van de afgelopen periode zijn we weer eens met de neus op de feiten gedrukt”, zegt Geldens. “Willen we blijven genieten van onze natuur dan moeten we er ook goed voor zorgen. Met kleine aanpassingen in je huis kan men al een steentje bijdragen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat een groene tuin je ook nog eens gelukkig maakt.”

‘Willen we blijven genieten van onze natuur dan moeten we er ook goed voor zorgen’

“Natuurlijk hebben in genoemde gemeenten niet alle inwoners een tuin. Toch is ook voor hen een bezoek aan het Klimaatplein best interessant”, denkt Coppelmans. Bestuurder Martijn Tholen van Waterschap De Dommel sluit zich daarbij aan. “Voor ons als waterschap is samenwerken met bewoners en gemeenten belangrijk om iedereen waterbewust te maken. Het Klimaatplein geeft ook daarover praktische en direct toepasbare mogelijkheden.”

Het Groene Klimaatplein is te vinden in Tuincentrum Coppelmans aan de Nieuwe Walreseweg 199 in Valkenswaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant