Om de twee jaar wordt het Vogelverschikker Festival gehouden in Valkenswaard. De vorige editie was dus in 2015. Onder meer bovenstaand kunststukje was toen te bekijken voor bezoekers. Foto: Jurgen van Hoof.
Om de twee jaar wordt het Vogelverschikker Festival gehouden in Valkenswaard. De vorige editie was dus in 2015. Onder meer bovenstaand kunststukje was toen te bekijken voor bezoekers. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Ties Cleven)

10e keer Vogelverschrikker Festival

Voor de tiende maal maakt Valkenswaard zich op voor het tweejaarlijkse Vogelverschrikker Festival. Het Van Best Park staat in de herfstvakantie, tussen 14 en 22 oktober, weer in het teken van muziek, toneel, film en uiteraard vogelverschrikkers. Ook voor kinderen wordt er iedere dag iets georganiseerd, zoals workshops rappen, vloggen, graffiti of mode.

Het eerste Vogelverschrikker Festival was in 2000. Het organiseren van het festival was destijds bedoeld als afstudeerstage van een studente aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. Zij slaagde met een 8, en het evenement was zo'n succes dat er in 2001 nog een editie volgde. Daarna werd besloten om er een tweejaarlijks feest van te maken. "Op die manier houden we het festival bijzonder en verrassend, een kernwaarde voor ons", legt organisatielid Hessel Engelsman uit. "Want een boeiend programma van negen dagen samenstellen is een enorme klus." Al die edities stonden er rond de honderd kunstzinnige vogelverschrikkers op het terrein. Het randprogramma groeide enorm. "Daar een evenwicht in vinden is best lastig", geeft Engelsman toe. "Veel bezoekers komen simpelweg voor de muzikanten op het podium. Tegelijkertijd willen we een tentoonstelling van niveau aanbieden. We zullen dan ook nooit voor een extra podium kiezen als daarvoor twintig vogelverschrikkers weg moeten."
Omdat het programma zo uitgebreid is, licht Engelsman graag een paar hoogtepunten uit. "Op maandagavond 16 oktober speelt New Cool Collective." Die band stond al op festivals zoals het Deense Roskilde Festival, Sziget in Hongarije en Lowlands. "Kwalitatief behoren zij absoluut tot de top van de Nederlandse muziek. Al een aantal jaar staan zij op ons verlanglijstje." Drie dagen later, op donderdag, speelt de Surinaamse Jeangu Macrooy. In april bracht hij zijn debuutalbum uit, dat door Giel Beelen 'dé release van het jaar' werd genoemd. Ook stond hij deze zomer nog op Lowlands en North Sea Jazz. "Op gebied van theater is de voorstelling van Esther Natzijl een aanrader. Zij brengt een mix van poppenspel, theater en dans. En dan mijn persoonlijke favoriet: Evil Empire Orchestra uit België." Hij blijft vol enthousiasme acts noemen. "Er is echt voor iedereen wat." Hij geeft 21 oktober als voorbeeld. "Dan spelen na elkaar Palmsy en The Who's Tommy. Van een jonge en populaire 3FM-talent-band die dit jaar op Sziget stond tot echte 'ouwe lullen rock'. Grotere tegenpolen heb je niet. Die doelgroepen verbinden zou het mooist zijn." Tot slot benoemt hij graag de korte films, van zo'n 30 minuten. "Na een aantal jaar is dat terug op het affiche, daar zijn we heel blij mee."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox